Новинари затражили: Откријте ко нам је претукао колегу

nezavisne.com
Новинари затражили: Откријте ко нам је претукао колегу

Бањалука - Новинари бројних редакција окупили су се испред Палате предсједника у Бањалуци, у знак подршке колеги Владимиру Ковачевићу, који је синоћ брутално претучен, али и с циљем да затраже да овај напад што прије буде расвијетљен.

"Дошли смо овдје згрожени оним што се догодило нашем колеги и пријатељу Владимиру Ковачевићу. Дошли смо дати подршку нашем Влади. Дошли смо овдје зато што годинама наше колеге трпе пријетње, вријеђања и непоштовање, зато што је новинарство пало на најниже гране, па треба ли онда да допустимо да нас и туку?", рекао је испред својих колега новинар Милорад Милојевић.

Поштено: Упитао је да ли металне шипке, којима је тучен новинар ТВ БН Владимир Ковачевић, значе да свако ко поштено и часно ради новинарски посао може очекивати батине.

"Да ли се металним шипкама данас туку слобода новинарства, слобода изражавања и слобода кретања? Народ који неспоразуме рјешава шипкама неће далеко догурати", нагласио је Милојевић.

Додао је да су се новинари из свих редакција спонтано окупили да затраже од институција да се ограде од овог злочина над Ковачевићем и да што хитније расвијетле починиоце овог недјела, те да их примјерено казне.

"Напади политичара, бизнисмена и свих других на новинаре и медије треба да престану. Новинари нису против система, новинари су за систем, правичан и једнак за све", навео је Милојевић.

Насиље: Истакао је да се у новинарству све рјешава дијалогом.

"Зато не желимо систем у коме се ствари рјешавају насиљем само зато што се неком не свиђа шта радимо, како и за кога радимо", истакао је Милојевић и додао да новинари неће ћутати и дозволити да их анонимни насилници деградирају и спречавају у обављању посла.

"Тражимо да нам се обезбиједе слобода говора и слобода кретања, као и да се коначно напади на новинаре почну квалификовати као напади на службена лица", навео је Милојевић.

Упозорење: Додао је да је ово упозорење.

"Уколико напад на Владимира Ковачевића не буде ријешен у најскорије вријеме и напади на медије не буду заустављени, и ми ћемо се сљедећи пут боље организовати у одбрани новинарске части и професије", нагласио је Милојевић.

Иначе, полиција није дозволила новинарима да се приближе Палати предсједника. Они су потом окренули леђа полицајцима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана