Novinari pred zgradom FUP-a: Mi nismo problem ovog društva

nezavisne.com
Novinari pred zgradom FUP-a: Mi nismo problem ovog društva

Sarajevo - Pedesetak novinara različitih medijskih kuća u BiH, ali i kolega iz susjednih država danas su se okupili pred zgradom Federalne uprave policije kako bi poslali poruku javnosti, ali i vlastima da novinari nisu problem ovog društva.

Milenko Voćkić, direktor RSE kazao je da novinari ovog medija nisu pravili problem i da je začuđen saopštenjem FUP-a u kojem se tvrdi da su se novinari ove RSE nekorektno ponašali, pa čak i huliganski.

 "Novinari su ti koji čekaju vani izjave po kiši hladnoći u parkovima. I oni rade samo svoj posao. Položaj novinara u bh. društvu i odnos političara prema njima nije na zavidnom nivou. Prava je relacija ovaj način da novinari podignu svoj glas", kazao je Voćkić.

Mirni protest novinara organizovan je zbog nedavnih prijetnji policajaca novinarima Slobodne Evrope, kada im je od policajaca čak priječeno i batinama, kao i zbog lošeg odnosa prema novinarima.

Saopštenjem se u petak oglasio i FUP, u kojem stoji da, s obzirom na upućene pritužbe, u odnosu na ponašanje i rad policijskih službenika FUP-a ,

Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova BiH, na dan 21. septembar 2017. godine, prilikom pojačanog osiguranja objekta Parlamenta FBiH,

Jedinica za profesionalne standarde FUP-a, je po naredbi direktora FUP-a Dragana Lukača, provela postupak interne istrage.

IZ FUP-a se tvrdi da je 35 novinara korektno i slobodno odradil osvoj posao, a da su sen ovinari RSE i "Libertija" oglušili na zapovjedi čime su "kontaminirali" prostor i učinili ga visokorizičnim.

U ovom saopštenju koje potpisuje Dragan Lukač, direktor FUP-a stoji da su se navedene osobe potpuno oglušile na zakonito izdate zapovjedi od strane ovlaštenih službenih osoba FUP-a, čineći pritom vrlo ozbiljne zakonske prekršaje, a ponašanje i postupci istih bili su u maniru huliganstva.

 "Isti su vrijeđali i omalovažavali policijske lsužbenike i FUP", stoji u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana