Nović: Potrebno isuviše hrabrosti da bi referendum bio zabranjen

Srna
Nović: Potrebno isuviše hrabrosti da bi referendum bio zabranjen

Sarajevo - Predsjedavajući Kluba srpskih delegata u Domu naroda parlamenta BiH Sredoje Nović ne očekuje ništa posebno od sutrašnje sjednice Savjeta za provođenje mira /PIC/ u BiH i smatra da treba imati isuviše hrabrosti da bi referendum o Danu Republike Srpske bio zabranjen jer bi to bio atak na demokratiju u svakoj zemlji.

"Potpuno je jasno kako PIC funkcioniše, kako funkcioniše OHR i mislim da je njihova odluka već kovertirana i da tu neće biti nikakvih novih iznenađenja", rekao je Nović novinarima u Sarajevu.


Prema njegovim riječima, referendum je nešto kao savjetodavna izjava građana šta misle o određenom pitanju.

"Čini mi se da neke diplomate očigledno misle da bi trebalo da zabrane da se samostalno sklapaju brakovi, da trebamo nekoga pitati, da bi trebalo o svakom pitanju da pitamo nekoga, da trknemo do Brisela pa da pitamo ovu ili onu ambasadu, što prelazi svaku mjeru", istakao je Nović, ocijenivši da je građanima BiH preko glave da stalno imaju tutora.

Predsjedavajući Doma naroda Safet Softić smatra da bi PIC i međunarodna zajednica, pogotovo visoki predstavnik sa svojim nadležnostima, trebalo da stave van snage odluku o referendumu o Danu Republike Srpske.

Time bi, prema njegovim riječima, bila spriječena dalja eskalacija tenzija izazvanih odlukom o održavanju referenduma.

"Glavne zemlje koje su na neki način učestvovale u miru u BiH su to označile kao antidejtonski čin i ne vidim razloga da to bude drugačije", rekao je Softić novinarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana