Nović: Politika gura neke procese u Tužilaštvu

Ž. D.
Nović: Politika gura neke procese u Tužilaštvu

Sarajevo - Predsjedavajući Kluba srpskih delegata u Domu naroda Parlamenta BiH Sredoje Nović rekao je da se teško oteti utisku da jedan broj predmeta u Tužilaštvu BiH ima apsolutni prioritet i da ima političkog upliva na rješavanje određenih predmeta.

Nović je na sjednici Ustavnopravne komisije Doma naroda, na kojoj je razmatrana informacija o radu Tužilaštva BiH za 2015. godinu, konstatovao da slučajevi ratnog zločina imaju apsolutni prioritet, a da među ostalim predmetima  postoje neki koji su prioritetniji.

- Razumijem da dokazni postupak traje, ali se ne može godinama odugovlačiti s tim da se javnosti saopšte informacije dokle su neke istrage stigle. Potreban je izbalansiran odnos kada su u pitanju krupni predmeti ratnog zločina. U javnosti se želi prikazati da se traži da broj optuženih, odnosno osuđenih, bude jednak na svim stranama, što nije tačno - tvrdi Nović.

Zamjenik glavnog tužioca BiH Božo Mihajlović rekao je na sjednici da Parlament BiH nikada nije tražio od Tužilaštva da dostavi izvještaj o određenim slučajevima kao što je "Dobrovoljačka ulica". On je podsjetio da ratni zločini ne zastarijevaju i da Tužilaštvu treba pomoći da dođe do dokaza da je neko kriv kako bi optužnica bila održiva.

Komisija nije u prvom čitanju podržala predložene izmjene Zakona o Pravobranilaštvu BiH. Nović je kazao da je nedopustivo da samo Pravobranilaštvo bude institucija čiji će kadar biti smjenjivan samo na osnovu jednog negativnog izvještaja i da na nivou BiH ima više od 70 institucija koje nisu tretirane na taj način. Njegov kolega iz HDZ-a Bariša Čolak smatra da će ovaj zakonski prijedlog morati pretrpjeti značajnije promjene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana