Новић: Неспроводиве предложене измјене и допуне Изборног закона

Срна
Новић: Неспроводиве предложене измјене и допуне Изборног закона

Бањалука - Делегат из реда српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић рекао је вечерас да је предложени закон о измјенама и допунама Изборног закона БиХ неспроводив, као и да је противан основним људским правима.

ж"Ми смо против тог закона прије свега зато што је супротан члану осам Конвенције о заштити људских права и веома је противан основним људским правима зато што се сада уводи видео-надзор и обрада биометријских података", рекао је Новић за Радио-телевизију Републике Српске.

Он је оцијенио да је то веома опасно, јер се биометријски подаци могу и треба да уведу тамо гдје је ријеч о тешким облицима нарушавања јавног реда и мира, безбједности и неких других основних права, а видео-надзор само служи у заштити приватне и јавне имовине.

Новић је рекао да је Агенција за заштиту личних података децидно објаснила да се такви подаци не смију ни случајно користити и да не постоји такав јавни интерес да би се ти подаци на тај начин користили.

Према његовим ријечима, увођење видео-надзора на око 5.500 гласачких мјеста код грађана би "створило нелагоду, страх да их неко прати да ли ће гласати, ако ће гласати, да ли су дошли са породицом".

"Још опаснија ствар је кориштење биометријских података, што значи отиска прста. То је, можда, и најсуптилнија и најзаштићенија ствар код личних података и зато је невјероватно да је некоме, упркос тако негативном ставу Агенције, стало да тај закон прође", нагласио је Новић.

Он је додао да је и Централна изборна комисија /ЦИК/ изразито против таквог закона, "а ЦИК је најодговорнији и једини, пратично, одговоран за спровођење закона".

"Овај закон, уколико би био усвојен, апсолутно је неспроводив. Нема дилеме да он не може бити спроводив на изборима 2018. године, до октобра се то никако не може завршити", навео је Новић.

Према његовим ријечима, када би овај закон био усвојен и почела његова примјена, чак да се избори по њему одрже, постојала би могућност да буду поништени по захтјеву оних који су незадовољни резултатима избора.

Новић је додао да би то могло да доведе до "новог хаоса у БиХ". "Добили бисмо потпуно исто стање као што је у Мостару", рекао је Новић.

Он је навео да су то што се у закону предлаже неколико техничких елемената, прије свега видео-надзор, обрада биометријских података и скенирање гласачких листића, веома крупне и озбиљне ствари.

"Када би се гледало формално-правно и када би се слушали бројни стручњаци који су говорили у вези са тим, то би коштало, не 13 милиона КМ, са којима се само про форме изашло у образложењу закона, већ готово сви у ЦИК-у процјењују, а објавили су и у својој књизи, да би то коштало више од 150 милиона у БиХ", навео је Новић.

Он је рекао да је закон већ рађен у новембру и имао је своју радну верзију када је затражено мишљење Агенције за заштиту људских података БиХ о том тексту, а у децембру је, практично, био потпуно завршен.

"Чак и у пропратном акту на закону који је упућен Представничком дому прецизно пише да закон треба хитно размотрити зато што није препоручљиво да се закон мијења у изборној, 2018. години, а само је промијењен датум на том основном тексту из чега се види да је завршен у децембру", рекао је Новић.

Он је навео да се "са тим законом одуговлачило јер се хтјело довести у цајтнот парламент БиХ и да се на тај начин по хитном поступку провуче кроз парламентарну процедуру".

Новић /СНСД/ рекао је да је сједница Дома народа прије два дана прекинута зато што је делегат Фахрудин Радончић то затражио због обавеза које је имао на Суду БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана