Нови затвор чека дозволе, раднике па прве станаре

Свјетлана Шурлан
Нови затвор чека дозволе, раднике па прве станаре

Бањалука - Изградња затвора у Источном Сарајеву званично је завршена и комисија треба да обави технички пријем, након чега ће бити расписан конкурс за управника, полицајце, љекаре, куваре, чистачице и друго особље.

У Министарству правде БиХ су казали да је први корак технички пријем објекта и да је тај посао у надлежности општине Источна Илиџа.

- Након што буде обављен технички пријем затражићемо од Савјета министара БиХ расписивање конкурса за управника затвора, а након тога ће услиједити процедура запошљавања и других радника - истакли су у Министарству правде.

Полицијски службеници мораће да прођу провјеру физичке спремности и обуку за рад на софистицираној техничкој опреми за надзор затвора.

- План је да нови затвор почне са радом постепено, односно по блоковима, па је тешко казати колико ће бити запослено полицијског особља, а колико радника у пратећим службама, односно у кухињи, вешерају, амбуланти, библиотеци… - појаснила је стручна савјетница за протоколарне послове и односе с јавношћу у Министарству правде БиХ Станислава Марић.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић је рекао да је именована комисија за технички пријем која чека да буде уведена у објекат.

- Ради се о врло комплексном објекту, једином такве врсте у БиХ и сигурно је да технички пријем неће бити једноставан, али сам сигуран да ће комисија урадити све да би у што краћем времену завршила посао и да би објекат могао да добије употребну дозволу - казао је Божовић.

Он додаје да би затвор, према информацијама које је добио, требало да запошљава око 200 људи.

- Затвор ће генерисати огромну јавну потрошњу, што је од великог значаја за општину Источна Илиџа и за град Источно Сарајево. Свима је у интересу да на територији своје општине имају такву институцију - истакао је Божовић.

Комплекс затвора налази се у Војковићима, а простире се на површини од 24.000 метара квадратних. Чини га десет објеката, у три ће бити смјештени затвореници и притвореници, док су остали помоћни и у њима ће бити болница, кухиња, спортска сала, радионица, мртвачница, кантина, простор за вјерске потребе и друге садржаје. Свака ћелија у којој ће бити смјештен по један затвореник површине је 12 квадратних метара. Изградња и функционисање затвора у потпуности су усклађени са европским затворским правилима и стандардима. Реализацијом пројекта БиХ ће добити затвор капацитета 348 мјеста са максималном безбједношћу.

Камен темељац за затвор постављен је још 2006. године.

Растерећење

У Министарству правде БиХ поручују да ће стављањем у функцију новог затвора бити знатно растерећени ентитетски затвори и ријешен проблем њихове пребукираности.

- То ће допринијети бољој ресоцијализацији починилаца лакших кривичних дијела и бољој укупној безбједносној ситуацији у земљи - каже Станислава Марић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана