Нови ултиматум хрватског члана Предсједништва: Комшић чува Звиздићев кабинет

Жељка Домазет
Нови ултиматум хрватског члана Предсједништва: Комшић чува Звиздићев кабинет

Сарајево - Хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић поставио је нови ултиматум за именовање предсједавајућег Савјета министара.

Како је открио у изјави за "Глас Српске", његов нови услов да подржи именовање Зорана Тегелтије је усвајање годишњег националног програма за НАТО. Ако се то не догоди, Комшић тврди да нема ништа против да одлазећи сазив Савјета министара са Денисом Звиздићем на челу остане у фотељама и наредне четири године у техничком мандату.

Подсјетимо, Комшић и његов бошњачки колега Шефик Џаферовић и раније су питањима у повези са НАТО-ом условљавали избор предсједавајућег Савјета министара, али нису изразили спремност да Савјет министара остане у техничком мандату четири године.

- Има шанси за именовање. Чим се усвоји годишњи национални план за НАТО, може се именовати предсједавајући Савјета министара БиХ - рекао је Комшић.

На констатацију да предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик слиједи став Народне скупштине Републике Српске о војној неутралности и да представници РС неће гласати за годишњи национални план, Комшић је кратко казао да ће "онда до краја мандата остати овакво стање".

Милорад Додик је рекао у петак да се Предсједништво неће састати ни о једном другом питању док се питање предсједавајућег Савјета министара не ријеши.

Додик је оцијенио да постоје опструкције у формирању Савјета министара БиХ и да је као предсједавајући предложио да се одржи сједница Предсједништва БиХ на којој би био предложен кандидат за предсједавајућег.

- Закон је већ прекршен, јер иако су обављене консултације и речено да није спорно да је кандидат Зоран Тегелтија, он није предложен. Предсједништво се неће састати ни о једном другом питању док се то не ријеши - рекао је Додик.

Џаферовић

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић сматра да је недавно писмо државног секретара САД Мајка Помпеа на трагу политике коју води БиХ.

- Политика интеграција БиХ у НАТО је реално стање. Нуди се рука свима у БиХ и у интересу је свих народа и грађана. Очекујем да ће и Предсједништво и Савјет министара разумјети ову поруку - рекао је Џаферовић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана