Novi šef banjalučkog SDS-a produbio podjele unutar stranke

Vedrana Kulaga
Novi šef banjalučkog SDS-a produbio podjele unutar stranke

Banjaluka - Mladen Kajkut je izabran za predsjednika banjalučkog SDS-a, ali je njegova pobjeda ostala u sjenci bure na izbornoj sjednici Skupštine i optužbi velikog broja delegata da je glasanje izrežirano i da im je zabranjeno da budu na sjednici.

Time su nastavljene turbulencije u Gradskom odboru SDS-a Banjaluka, koje traju godinama - još od perioda kada je njime rukovodio Ognjen Tadić. Sukobi struja i interesnih grupa rezultovali su Tadićevom ostavkom, a početkom prošle godine zamijenio ga je Predrag Vulin. Ni sa njim banjalučkom SDS-u nisu procvjetale ruže, a zbog kraha na lokalnim izborima odbor je raspušten.

Tada su počela lobiranja, a u trci za novog predsjednika su, uz Kajkuta, bili Mirko Raković, Slavko Grbić i Saša Lovrić. Kajkut je pobijedio sa 172 glasa, a njegovi protivkandidati su prikupili ukupno 70 glasova.

Na sjednici, prije i poslije nje upozoravano je da je na djelu čistka u SDS-u i da izabrano rukovodstvo ne želi da vidi nikoga osim svojih ljudi. U odboru, međutim, postoji više struja iz kojih su sijevale optužbe da je izbor Kajkuta bio namješten. Istakli su da je zasjedanje u nekim momentima poprimilo obilježja koja ne priliče jednoj stranci koja u svom nazivu ima riječ "demokratska" i da je dolazilo do svađa koje su samo produbile podjele u SDS-u.

Najoštriji u kritikama bio je Nenad Marčetić, koje je rekao da njemu i pojedinim članovima nije dozvoljeno da prisustvuju izbornoj sjednici Skupštine.

- Pokušali su da mi zabrane ulazak, ali nisam dozvolio. Skupština je nelegalna, sve je izrežirano da pobijedi Kajkut. Sve je u gepeku odrađeno - kazao je Marčetić poslije izborne sjednice Skupštine.

Kajkut smatra da broj onih koji su glasali za njega sve govori i da je njegov cilj da ujedini stranku, a ne da pravi probleme.

- Osvojio sam 172 glasa, a preostala tri kandidata ukupno 70 glasova i to nešto govori. Marčetić je dugogodišnji član SDS-a koji kroz izbore nije prošao za delegata za izbornu sjednicu Skupštine. Ako neko u svom mjesnom odboru nije prošao kao delegat ne može ni da prisustvuje sjednici Skupštine, a da tako nešto priča nije korektno, ali to je do njega. Oni koji ga znaju, znaju kakav je - rekao je Kajkut i dodao da će njegovi prvi koraci biti sređivanje evidencije članstva, jer nije logično da u evidenciji imaju 7.500 članova, a dobiju 8.600 glasova.

Na Skupštini je izabran i novi Gradski odbor, koji će brojati 60 članova i 35 delegata, koji će ga 28. maja predstavljati na izbornoj sjednici Skupštine SDS-a u Bijeljini.

Skupštini SDS-a u Banjaluci je prisustvovao i predsjednik stranke Vukota Govedarica i predsjednik Glavnog odbora Milan Milićević, koji juče nisu odgovarali na telefonske pozive. Govedarica nije ni dočekao kraj izborne sjednice Skupštine banjalučkog SDS-a.

Vasić napustio SDS

Član Glavnog odbora i Skupštine SDS-a Božidar Vasić od juče nakon 20 godina više nije član te stranke.

Ističući da je odluku donio teškog srca, Vasić je kao glavni uzrok za nju označio predsjednika ugljevičkog SDS-a i načelnika te opštine Vasilija Perića.

- Perić je privatizovao opštinski odbor SDS-a. Stanje u Ugljeviku je daleko gore od onog zbog kojeg SDS kritikuje vlast na nivou RS - rekao je Vasić i dodao da će odluku o budućem političkom angažmanu saopštiti u idućih od deset do 15 dana.

Perić je ocijenio da Vasić vjerovatno ide za boljim obećanjima i da je svima savršeno jasno da mu treba bilo kakav izgovor što napušta SDS.

- Za mene je njegovo napuštanje stranke počelo prije godinu, kada je pregovarao sa nekim političkim oponentima SDS-a da bude moj protivkandidat za načelnika opštine - kaže Perić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana