Нови шеф бањалучког СДС-а продубио подјеле унутар странке

Ведрана Кулага
Нови шеф бањалучког СДС-а продубио подјеле унутар странке

Бањалука - Младен Кајкут је изабран за предсједника бањалучког СДС-а, али је његова побједа остала у сјенци буре на изборној сједници Скупштине и оптужби великог броја делегата да је гласање изрежирано и да им је забрањено да буду на сједници.

Тиме су настављене турбуленције у Градском одбору СДС-а Бањалука, које трају годинама - још од периода када је њиме руководио Огњен Тадић. Сукоби струја и интересних група резултовали су Тадићевом оставком, а почетком прошле године замијенио га је Предраг Вулин. Ни са њим бањалучком СДС-у нису процвјетале руже, а због краха на локалним изборима одбор је распуштен.

Тада су почела лобирања, а у трци за новог предсједника су, уз Кајкута, били Мирко Раковић, Славко Грбић и Саша Ловрић. Кајкут је побиједио са 172 гласа, а његови противкандидати су прикупили укупно 70 гласова.

На сједници, прије и послије ње упозоравано је да је на дјелу чистка у СДС-у и да изабрано руководство не жели да види никога осим својих људи. У одбору, међутим, постоји више струја из којих су сијевале оптужбе да је избор Кајкута био намјештен. Истакли су да је засједање у неким моментима попримило обиљежја која не приличе једној странци која у свом називу има ријеч "демократска" и да је долазило до свађа које су само продубиле подјеле у СДС-у.

Најоштрији у критикама био је Ненад Марчетић, које је рекао да њему и појединим члановима није дозвољено да присуствују изборној сједници Скупштине.

- Покушали су да ми забране улазак, али нисам дозволио. Скупштина је нелегална, све је изрежирано да побиједи Кајкут. Све је у гепеку одрађено - казао је Марчетић послије изборне сједнице Скупштине.

Кајкут сматра да број оних који су гласали за њега све говори и да је његов циљ да уједини странку, а не да прави проблеме.

- Освојио сам 172 гласа, а преостала три кандидата укупно 70 гласова и то нешто говори. Марчетић је дугогодишњи члан СДС-а који кроз изборе није прошао за делегата за изборну сједницу Скупштине. Ако неко у свом мјесном одбору није прошао као делегат не може ни да присуствује сједници Скупштине, а да тако нешто прича није коректно, али то је до њега. Они који га знају, знају какав је - рекао је Кајкут и додао да ће његови први кораци бити сређивање евиденције чланства, јер није логично да у евиденцији имају 7.500 чланова, а добију 8.600 гласова.

На Скупштини је изабран и нови Градски одбор, који ће бројати 60 чланова и 35 делегата, који ће га 28. маја представљати на изборној сједници Скупштине СДС-а у Бијељини.

Скупштини СДС-а у Бањалуци је присуствовао и предсједник странке Вукота Говедарица и предсједник Главног одбора Милан Милићевић, који јуче нису одговарали на телефонске позиве. Говедарица није ни дочекао крај изборне сједнице Скупштине бањалучког СДС-а.

Васић напустио СДС

Члан Главног одбора и Скупштине СДС-а Божидар Васић од јуче након 20 година више није члан те странке.

Истичући да је одлуку донио тешког срца, Васић је као главни узрок за њу означио предсједника угљевичког СДС-а и начелника те општине Василија Перића.

- Перић је приватизовао општински одбор СДС-а. Стање у Угљевику је далеко горе од оног због којег СДС критикује власт на нивоу РС - рекао је Васић и додао да ће одлуку о будућем политичком ангажману саопштити у идућих од десет до 15 дана.

Перић је оцијенио да Васић вјероватно иде за бољим обећањима и да је свима савршено јасно да му треба било какав изговор што напушта СДС.

- За мене је његово напуштање странке почело прије годину, када је преговарао са неким политичким опонентима СДС-а да буде мој противкандидат за начелника општине - каже Перић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана