Novi sastanak Radončića, Čovića i Izetbegovića: Provesti reformsku agendu

Srna
Novi sastanak Radončića, Čovića i Izetbegovića: Provesti reformsku agendu

Sarajevo - Lideri vladajuće koalicije na nivou Federacije BiH /FBiH/ SDA Bakir Izetbegović, HDZ BiH Dragan Čović i SBB Fahrudin Radončić saopštili su nakon današnjeg sastanka u Sarajevu da na dnevni red federalne Vlade i Parlamenta treba staviti sve što je dio reformske agende.

"Vjerujem da ćemo to moći uraditi do kraja godine, od paketa reformskih aktivnosti do onih zaostataka koji su nas opterećivali, poput zakona o borcima, šumama i igrama na sreću", rekao je Čović na konferenciji za novinare.

Govoreći o radu Parlamenta FBiH, on je naveo da će do kraja godine vjerovatno biti održano pet do šest sjednica.

Prema Radončićevim riječima, u javnosti se pravi drama od njihovih sastanaka, uz tvrdnje da ne daju rezultat.

"Međutim, prošle sedmice smo sa Savezom za promjene lako riješili pitanje akciza i budžete. Danas smo se dogovorili, sluša nas zakonodavna vlast, slušaju nas ministri", istakao je Radončić, ocijenivši da sastanci lidera nisu tako neuspješni kako se to želi predstaviti.

Kada je u pitanju rad Savjeta ministara BiH, on je ponovio da što se tiče SBB-a nema nikakvih planova za rekonstrukciju ovog tijela.

Izetbegović je istakao da na današnjem sastanku nije razgovarano o situaciji u Stocu.

"Ta tema se ne može završiti na ovom sastanku", rekao je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, stav je SDA da je Centralna izborna komisija /CIK/ BiH sebi uzela za pravo da radi ono što treba da rade glasači, odnosno da je CIK izabrao načelnika Stoca.

Govoreći o provođenju odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić-Finci", Izetbegović je rekao da se ona mora riješiti, ali da je prvenstveno potrebno ojačati koaliciju.

Čović je rekao da bi trebalo da budu nastavljeni razgovori o Mostaru, ističući da će, što prije bude postignut dogovor za Mostar, svima biti bolje.

"Ključni problem je jačanje povjerenja, jer kada ti odnosi ojačaju, moći će se riješiti pitanje izbora i članova Predsjedništva BiH i delegata u Domu naroda", zaključio je Čović, na šta je Izetbegović rekao da jeste optimističan, ali ne u toj mjeri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana