Нови пуцањ у жртве из Добровољачке

Жељка Домазет
Нови пуцањ у жртве из Добровољачке

Сарајево, Бањалука - Бацање свијећа и цвијећа недуго након што су породице убијених војника, преживјели из колоне ЈНА и званичници напустили некадашњу Добровољачку улицу у Сарајеву, гдје је обиљежена годишњица тог злочина, представља њихово поновно убијање и вријеђање мртвих.

У тој оцјени сагласни су мајке убијених војника, преживјели војници из Добровољачке и представници невладиног сектора. Годишњица злочина над припадницима ЈНА и чињеница да за њега нико није одговарао остала је у сјени незапамћеног инцидента. Одмах по завршетку обиљежавања годишњице страдања војника ЈНА цвијеће и свијеће бачени су у контејнере. Када су медији објавили ту информацију, цвијеће је извађено из контејнера и враћено на­ мјесто гдје је било. Убрзо је, међутим, премјештено поред вијенаца које су положили представници "Зелених беретки" за своје саборце називајући их херојима одбране Сарајева, а на крају је цвијеће завршило у Миљацки.

Богдана Томовић, мајка убијеног регрута Здравка Томовића, каже да су цвијеће и свијеће и раније бацани, али да се то крило од јавности.

- Сваке године купимо по двије руже и оставимо их за нашег сина који је убијен у цвијету младости. Знамо сваки пут када запалимо свијеће и положимо руже да ће их згазити и бацити, али ове године се нашао неко хуман ко је објелоданио невиђени вандализам. Не дозвољавају ни да свијеће догоре како треба, ни да цвијеће макар мало стоји на мјесту злочина - каже Томовићева.

Додаје да су се и до сада суочавали са најцрњим увредама и провокацијама.

- Породицама су раније када су долазиле у Добровољачку псовали и побијену дјецу. Никада нико није одговарао за злочин, а сада нас након толико година вријеђају заједно са нашом убијеном дјецом - рекла је Томовићева.

Поручник ЈНА Жељко Пантелић, који се 3. маја 1992. затекао у Добровољачкој у колони која је нападнута када се мирно повлачила из Сарајева, каже за "Глас Српске" да је бацање цвијећа и свијећа које су положиле и запалиле уцвијељене породице побијених војника ЈНА со на незараслу рану.

- Прошле су 24 године од злочина и свако нормалан ће овакав поступак протумачити једино као ново понижење и ругање жртвама. Ми се годинама боримо за истину, а они свакодневно износе нове лажи како су ослобађали и бранили Сарајево. Никога нисмо нападали него су цвијет младости побили на најзвјерскији начин. Прије 24 године пуцали су у невину жртву, а сада то чине бацањем цвијећа и свијећа - рекао је Пантелић и додао да то здрав мозак не може разумјети, оправдати ни схватити.

Директор Центра за културу дијалога из Сарајева Сања Влаисављевић рекла је за "Глас Српске" да је бацање цвијећа постављеног у знак сјећања на убијене у конвоју усред Сарајева вандализам.

- Тим чином војници су поново убијени и то пред очима својих најближих и јавности БиХ и свијета. Да ли је могуће пронаћи иједну ријеч за одбрану вандализма? Дакако да није. Да ли је могуће наћи ријечи оправдања за вријеђање мртвих? Дакако да није. Знам људе који вријеђају мртве само да би тако повриједили живе. Но, да ли ће увреде мртвих донијети сатисфакцију живима? Онима који су спремни да вријеђају светост смрти? Наравно да неће. Да ли ће обезглављени споменици ојачати живе? Наравно да неће. Да ли освета враћа у живот освећене? Дакако да не враћа. Да ли они који се свете то чине из љубави према онима због којих се свете? Дакако да не. Чине то из мржње према онима над којима се свете. Да ли мржња рађа љубав? Дакако да не. Да ли смо, када у нама нема љубави и праштања, спремни на гријех? Дакако да јесмо. Да ли желимо да гријех неко нама учини? Дакако да не - нагласила је Влаисављевићева.

Додала је да, стога, треба увијек имати у виду да други никада није изван нас и да је он увијек у нама.

- Ако то заборавимо, заборавили смо бити људи - поручила је Влаисављевићева.

Предсједник Удружења породица несталих лица сарајевско-романијске регије Милан Мандић каже да бацање свијећа и цвијећа у контејнере, а потом у Миљацку показује шта чека Србе.

- То је одраз некултуре, неваспитања и непоштовања према мртвима. Сигурно радник комуналног предузећа "Рад" није могао самовољно бацити руже и свијеће у контејнер и сигурно му је неко наредио да то уради - рекао је Мандић.

Жртве

Војници су побијени када су колону, која се мирно на основу споразума са муслиманским властима и уз гаранцију мировних снага УН повлачила из Сарајева, из засједе напали припадници "Зелених беретки", Патриотске лиге, МУП-а и Територијалне одбране РБиХ. У нападима 2. и 3. маја 1992. убијена су 42 припадника ЈНА, 71 рањен, а 207 је заробљено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана