Novi prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH: Široka podrška za eliminisanje stranaca

Željka Domazet
Novi prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH: Široka podrška za eliminisanje stranaca

Sarajevo - Novi prijedlog zakona o Ustavnom sudu koji bi nakon usaglašavanja stavova SNSD-a, HDZ-a BiH i stranaka iz Saveza za promjene trebalo da bude upućen u parlamentarnu proceduru predviđa da troje stranih sudija bude zamijenjeno domaćim i jedan bi bio biran u parlamentu RS, a dvojica u FBiH.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Lazar Prodanović rekao je da bi novim zakonom, koji bi mogao da bude upućen u parlamentarnu proceduru iza Nove godine, bilo onemogućeno preglasavanje sudija iz bilo kog konstitutivnog naroda u Ustavnom sudu.

- Da bi odluke mogle biti donesene, za njih bi morao glasati najmanje jedan sudija iz svakog konstitutivnog naroda i najmanje po jedan sudija iz svakog entiteta - rekao je Prodanović.

Dodao je da je krajnje vrijeme da rad Ustavnog suda bude definisan zakonom kako on više ne bi radio na osnovu pravilnika koji je sam donio, te da strane sudije budu zamijenjene domaćim.

- BiH ne može računati na napredak ka EU sve dok u svojim institucijama ima strance i dok je tu OHR. Svako dobronamjeran i ko želi napredak ovoj zemlji trebalo bi da podrži prijedlog da stranci napuste Ustavni sud BiH, a to je trebalo riješiti i mnogo ranije. Sada je zaista krajnje vrijeme da to bude učinjeno - rekao je Prodanović.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Aleksandra Pandurević kazala je da je ta stranka uvijek bila za iznalaženje rješenja u vezi sa zakonom o Ustavnom sudu.

- Već smo imali sličan prijedlog, a podržaćemo sve što je na tragu tog rješenja. Strane sudije definitivno treba da odu iz Ustavnog suda BiH - kazala je Pandurevićeva.

Predsjednik DNS-a Marko Pavić ističe da je došlo vrijeme za reformu pravosuđa, a da je ključni korak da strane sudije napuste Ustavni sud BiH.

- Predstavnici RS u zajedničkim institucijama moraju doći do jedinstvenog stava o važnim pitanjima kako na nivou BiH ne bi bile donošene štetne odluke za Srpsku - kaže Pavić.

Funkcioner HDZ-a i bivši ministar pravde BiH Bariša Čolak potvrdio je da su uspostavljeni kontakti sa SNSD-om da bi bio predložen zakon o Ustavnom sudu.

- Veoma je važno da taj zakon bude donesen ako BiH želi ubrzan evropski put. Važne institucije kao što je Ustavni sud moraju biti popunjene domaćim kadrom. Ne vjerujem da iko ozbiljan misli da ćemo moći napraviti iskorak ka EU ako i dalje budemo nesposobni da sami donosimo odluke - rekao je Čolak.

Donošenje zakona o Ustavnom sudu BiH jedan je od najvažnijih stavova u zajedničkoj izjavi svih političkih faktora u Srpskoj koja je krajem 2015. usvojena kao odgovor na odluku Ustavnog suda BiH da je neustavan dio Zakona o praznicima RS kojim je propisano da se 9. januara obilježava Dan RS. SNSD i SDS su početkom ove godine u Parlament BiH uputili prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, ali su Bošnjaci blokirali njegovo usvajanje. Predsjednici SNSD-a Milorad Dodik i HDZ-a Dragan Čović najavili su u oktobru da će te stranke u Parlament BiH uputiti zajednički prijedlog zakona o Ustavnom sudu kojim bi bila omogućena zamjena stranih sudija domaćim i onemogućeno preglasavanje na štetu jednog naroda.

Bošnjaci, međutim, najavljuju ponovnu blokadu. Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Šefik Džaferović iz SDA rekao je da ta stranka neće pristati na prijedlog iz RS.

- Stav SDA je nepromijenjen i izmjene Ustava dolaze u obzir samo ako one budu sveobuhvatne. Ako mijenjamo Dejtonski sporazum, onda treba da razgovaramo o entitetima i nadležnostima. Nećemo prihvatiti ugrožavanje BiH, jer ono što predlaže RS, znači blokadu BiH. Zbog složenog sistema u BiH i postoje strane sudije u Ustavnom sudu. Sve dok je taj sistem takav, strane sudije treba da ostanu - rekao je Džaferović.

Novu inicijativu za donošenje zakona o Ustavnom sudu BiH podgrijala je odluka upravo tog suda da na zahtjev člana Predsjedništva BiH i lidera SDA Bakira Izetbegovića poništi rezultate referenduma o Danu RS.

Sadašnji način izbora sudija

Ustavni sud BiH ima devetoro sudija od kojih Parlament FBiH bira četvoro, a Narodna skupština RS dvoje. Preostalih troje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava nakon konsultacija sa Predsjedništvom BiH. Sudije koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava ne mogu da budu državljani BiH niti bilo koje susjedne države.

Prijedlog

- troje stranaca zamijeniće sudije koje će birati entitetski parlamenti

- odluke neće moći biti usvojene ako za njih ne glasa najmanje jedan sudija iz reda svakog konstitutivnog naroda i entiteta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana