Нови приједлог закона о Уставном суду БиХ: Широка подршка за елиминисање странаца

Жељка Домазет
Нови приједлог закона о Уставном суду БиХ: Широка подршка за елиминисање странаца

Сарајево - Нови приједлог закона о Уставном суду који би након усаглашавања ставова СНСД-а, ХДЗ-а БиХ и странака из Савеза за промјене требало да буде упућен у парламентарну процедуру предвиђа да троје страних судија буде замијењено домаћим и један би био биран у парламенту РС, а двојица у ФБиХ.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Лазар Продановић рекао је да би новим законом, који би могао да буде упућен у парламентарну процедуру иза Нове године, било онемогућено прегласавање судија из било ког конститутивног народа у Уставном суду.

- Да би одлуке могле бити донесене, за њих би морао гласати најмање један судија из сваког конститутивног народа и најмање по један судија из сваког ентитета - рекао је Продановић.

Додао је да је крајње вријеме да рад Уставног суда буде дефинисан законом како он више не би радио на основу правилника који је сам донио, те да стране судије буду замијењене домаћим.

- БиХ не може рачунати на напредак ка ЕУ све док у својим институцијама има странце и док је ту OHR. Свако добронамјеран и ко жели напредак овој земљи требало би да подржи приједлог да странци напусте Уставни суд БиХ, а то је требало ријешити и много раније. Сада је заиста крајње вријеме да то буде учињено - рекао је Продановић.

Шеф Клуба посланика СДС-а у Представничком дому Парламента БиХ Александра Пандуревић казала је да је та странка увијек била за изналажење рјешења у вези са законом о Уставном суду.

- Већ смо имали сличан приједлог, а подржаћемо све што је на трагу тог рјешења. Стране судије дефинитивно треба да оду из Уставног суда БиХ - казала је Пандуревићева.

Предсједник ДНС-а Марко Павић истиче да је дошло вријеме за реформу правосуђа, а да је кључни корак да стране судије напусте Уставни суд БиХ.

- Представници РС у заједничким институцијама морају доћи до јединственог става о важним питањима како на нивоу БиХ не би биле доношене штетне одлуке за Српску - каже Павић.

Функционер ХДЗ-а и бивши министар правде БиХ Бариша Чолак потврдио је да су успостављени контакти са СНСД-ом да би био предложен закон о Уставном суду.

- Веома је важно да тај закон буде донесен ако БиХ жели убрзан европски пут. Важне институције као што је Уставни суд морају бити попуњене домаћим кадром. Не вјерујем да ико озбиљан мисли да ћемо моћи направити искорак ка ЕУ ако и даље будемо неспособни да сами доносимо одлуке - рекао је Чолак.

Доношење закона о Уставном суду БиХ један је од најважнијих ставова у заједничкој изјави свих политичких фактора у Српској која је крајем 2015. усвојена као одговор на одлуку Уставног суда БиХ да је неуставан дио Закона о празницима РС којим је прописано да се 9. јануара обиљежава Дан РС. СНСД и СДС су почетком ове године у Парламент БиХ упутили приједлог закона о Уставном суду БиХ, али су Бошњаци блокирали његово усвајање. Предсједници СНСД-а Милорад Додик и ХДЗ-а Драган Човић најавили су у октобру да ће те странке у Парламент БиХ упутити заједнички приједлог закона о Уставном суду којим би била омогућена замјена страних судија домаћим и онемогућено прегласавање на штету једног народа.

Бошњаци, међутим, најављују поновну блокаду. Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ Шефик Џаферовић из СДА рекао је да та странка неће пристати на приједлог из РС.

- Став СДА је непромијењен и измјене Устава долазе у обзир само ако оне буду свеобухватне. Ако мијењамо Дејтонски споразум, онда треба да разговарамо о ентитетима и надлежностима. Нећемо прихватити угрожавање БиХ, јер оно што предлаже РС, значи блокаду БиХ. Због сложеног система у БиХ и постоје стране судије у Уставном суду. Све док је тај систем такав, стране судије треба да остану - рекао је Џаферовић.

Нову иницијативу за доношење закона о Уставном суду БиХ подгријала је одлука управо тог суда да на захтјев члана Предсједништва БиХ и лидера СДА Бакира Изетбеговића поништи резултате референдума о Дану РС.

Садашњи начин избора судија

Уставни суд БиХ има деветоро судија од којих Парламент ФБиХ бира четворо, а Народна скупштина РС двоје. Преосталих троје бира предсједник Европског суда за људска права након консултација са Предсједништвом БиХ. Судије које бира предсједник Европског суда за људска права не могу да буду држављани БиХ нити било које сусједне државе.

Приједлог

- троје странаца замијениће судије које ће бирати ентитетски парламенти

- одлуке неће моћи бити усвојене ако за њих не гласа најмање један судија из реда сваког конститутивног народа и ентитета

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана