Novi pokušaj formiranja vlasti na nivou BiH iduće sedmice

Željka Domazet
Novi pokušaj formiranja vlasti na nivou BiH iduće sedmice

Sarajevo, Mostar - Novi pregovori o formiranju vlasti na nivou BiH u kojima su juče, na odvojenim sastancima, učestvovale delegacije SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH nisu doveli do većih pomaka, a svi bi ponovo za istim stolom mogli da se nađu već iduće sedmice.

Delegacije SNSD-a i SDA sastale su se juče u Sarajevu, a nakon sastanka je konstatovano da su stavovi stranaka i dalje zakovani, da nema dogovora ni o Akcionom planu za NATO, na čemu insistira SDA, a protiv čega je SNSD, kao ni o podjeli resora.

SDA insistira da Bošnjacima pripadnu četiri ministarstva, dok SNSD ne odustaje od tri pozicije i predsjedavajućeg Savjeta ministara. Ukoliko vlast uskoro ne bude formirana, SNSD je najavio i druge opcije djelovanja, ne iznoseći više detalja o budućim potezima.

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac, koji je sa potpredsjednicima stranke Nebojšom Radmanovićem i Nikolom Špirićem bio na sastanku, rekao je da je potvrđena volja da se implementira izborna volja građana.

- Naš stav je da treba prestati sa uslovljavanjem jer u protivnom ćemo i mi tražiti druge modele za političke utakmice sa onima koji uslovljavaju - rekao je Košarac.

Razgovarano je, kaže, i o modelu i strukturi budućeg Savjeta ministara.

- Predsjedavajući dolazi iz Srpske i ostajemo pri stavu da tri moraju biti iz RS, iz srpske komponente, tri iz bošnjačke i tri iz hrvatske. Nemamo identične stavove o tom pitanju, ali SNSD ostaje pri tome - rekao je Košarac, koji vjeruje da će se na idućem sastanku o tome odlučivati.

Naglasio je da u razgovore treba uključiti i trećeg partnera i da budući format sastanka bude finalna verzija onoga što će se verifikovati i prilikom izbora predsjedavajućeg Savjeta ministara i kompletnog Savjeta ministara. Dodao je da nije bilo riječi o raspodjeli resora i da bi to bilo nekorektno bez trećeg političkog partnera.

Zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović kazao je da su oni opredijeljeni da što prije dođe do formiranja Savjeta ministara i Vlade FBiH. Rekao je da je najviše vremena potrošeno na objašnjavanje da se moraju poštivati zakoni i dostaviti godišnji nacionalni plan, što ne podržavaju u SNSD-u. Potvrdio je da postoje neslaganja o broju ministarstva, te dodao da je do sada bila praksa da stranka koja ima predsjedavajućeg Savjeta ministara pored toga dobije dva ministarstva, što SNSD odbija. Poručio je SNSD-u da ako imaju “plan B”, da to bude u skladu sa zakonima. Drugi sastanak održan je u Mostaru, gdje su razgovarali lideri HDZ-a i SDA Dragan Čović i Bakir Izetbegović. I juče je nakon sastanka rečeno da je napravljen iskorak u pogledu formiranja vlasti.

- Došlo je vrijeme da ubrzamo pitanja koja razvlačimo mjesecima, a koja mogu vidno destabilizovati neke odnose i navući potpuno lošu sliku o BiH - rekao je Čović i dodao da treba razgovarati i sa trećim partnerom, odnosno SNSD-om, da bi se dogovorila raspodjela u Savjetu ministara BiH.

Izetbegović je kazao da je zadovoljan sastankom, te je potvrdio da će se već iduće sedmice održati sastanak SDA, HDZ-a i SNSD-a.

Plan rada

Staša Košarac je kazao da SNSD poštuje stavove institucija Republike Srpske i i Rezoluciju o vojnoj neutralnosti.

- Kada je SDS u pitanju, ne znam ko šta misli u toj stranci. Vidljivo je da Dragan Mektić podržava NATO, a predsjednik SDS-a ćuti. Vidljivo je da su kroz ulogu njihovih ministara omogućili da se usvoji program rada Savjeta ministara za ovu godinu, gdje je jasno naznačena aktivacija MAP-a, odnosno NATO integracije. Za nas taj program rada ne znači ništa jer ne odražava volju birača - rekao je Košarac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana