Novi početak za slučaj „Naš dom“

G. M.
Novi početak za slučaj „Naš dom“

Banjaluka - Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP) primila je odluku Okružnog suda u Banjaluci kojom je poništeno rješenje RUGIP-a u slučaju spora za milione vrijednu zgradu i zemljište preduzeća „Naš dom“.

- Na osnovu te presude postupaćemo u zakonu predviđenim rokovima - rekla je vršilac dužnosti direktora RUGIP-a Bosiljka Predragović.

Sud je odlučio da je Gradska uprava Banjaluka bila u pravu kada je tražila da bude ponovljen upis u zemljišne knjige nekretnina u centru grada na koju polaže pravo. RUGIP-u je naloženo da u roku od mjesec donese novo rješenje o obnovi postupka u kojem će biti dokazivano ko je vlasnik nekretnina. Ta odluka otvara mogućnost da Banjaluka vrati vlasništvo nad objektom i zemljištem.

Slučaj „Naš dom“ se odnosi na zemljište i zgradu u Grčkoj ulici u centru Banjaluke. Gradske vlasti nisu obavještavane o toku utvrđivanja vlasništva nad zemljištem pa je propušten rok za pokretanje upravnog spora, čime je „Našem domu“ omogućeno da na sebe uknjiži zgradu i zemljište, koje su potom prodali. Zbog ovog i veoma sličnog slučaja „Građa“ nedavno su uhapšeni pomoćnik direktora RUGIP-a Aleksandar Deurić, šef banjalučke područne jedinice te uprave Dragan Grulović, koji je odbio da grad bude uključen u postupak, te stručna saradnica Željka Milinković. Ova dva i slučaj „Poljoprivredna škola“ bili su razlog i za hapšenja pomoćnika direktora za poslove nadzora u RUGIP-u Mirka Stojčinovića, koji je prije toga bio zamjenik pravobranioca RS u Banjaluci, te njegovog nasljednika u Pravobranilaštvu RS Borislava Jeličića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana