Нови почетак за случај „Наш дом“

Г. М.
Нови почетак за случај „Наш дом“

Бањалука - Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИП) примила је одлуку Окружног суда у Бањалуци којом је поништено рјешење РУГИП-а у случају спора за милионе вриједну зграду и земљиште предузећа „Наш дом“.

- На основу те пресуде поступаћемо у закону предвиђеним роковима - рекла је вршилац дужности директора РУГИП-а Босиљка Предраговић.

Суд је одлучио да је Градска управа Бањалука била у праву када је тражила да буде поновљен упис у земљишне књиге некретнина у центру града на коју полаже право. РУГИП-у је наложено да у року од мјесец донесе ново рјешење о обнови поступка у којем ће бити доказивано ко је власник некретнина. Та одлука отвара могућност да Бањалука врати власништво над објектом и земљиштем.

Случај „Наш дом“ се односи на земљиште и зграду у Грчкој улици у центру Бањалуке. Градске власти нису обавјештаване о току утврђивања власништва над земљиштем па је пропуштен рок за покретање управног спора, чиме је „Нашем дому“ омогућено да на себе укњижи зграду и земљиште, које су потом продали. Због овог и веома сличног случаја „Грађа“ недавно су ухапшени помоћник директора РУГИП-а Александар Деурић, шеф бањалучке подручне јединице те управе Драган Груловић, који је одбио да град буде укључен у поступак, те стручна сарадница Жељка Милинковић. Ова два и случај „Пољопривредна школа“ били су разлог и за хапшења помоћника директора за послове надзора у РУГИП-у Мирка Стојчиновића, који је прије тога био замјеник правобраниоца РС у Бањалуци, те његовог насљедника у Правобранилаштву РС Борислава Јеличића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана