Нови намети за привреду

В. Кулага, Ж. Кокот
Нови намети за привреду

Сарајево, Бањалука - Савјет министара БиХ подржао је јуче измјене Закона о акцизама БиХ, којим је предвиђено повећање тог намета на гориво и ауто-гас за 15 фенинга по литру, што је изазвало револт превозника и привредника.

Предвиђено је да десет фенинга по литру горива буде издвајано за изградњу аутопутева, а преосталих пет фенинга за магистралне и регионалне путеве.

Управни одбор Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ усвојио је у фебруару приједлог за повећање акцизе на нафту и нафтне деривате, пиво и алкохолна пића и природне ракије. У марту је предложено повећање акцизе и на безалкохолна газирана пића.

Представници пословних асоцијација и привредници су се успротивили новим наметима упозоривши да би били погубни за домаћу привреду, али њихов глас није дошао до министара.

Предсједник Привредне коморе РС Борко Ђурић је оцијенио да је ово само један у низу намета који погађају привреднике, што не иде у прилог тврдњама власти да желе да растерете привреду и омогуће развој и напредак.

- То су оптерећења која утичу на пословање свих. Стално се прича о растерећењу привреде, а сваки пут на неки начин уводе ново оптерећење. Једно се прича, а друго ради - рекао је Ђурић.

Он сматра да ће нови намети уз већ превисоке постојеће вјероватно натјерати дио привредника у сиву зону, што значи да неће плаћати ни обавезе држави.

- То је сигурно већа штета од користи која се жели добити увођењем акциза - закључио је Ђурић.

Нови намет посебно ће погодити превознике, који су више пута апеловали на Савјет министара БиХ и Министарство саобраћаја и веза РС да одбаце приједлог УИО.

- Превозници у БиХ издвајају највише новца за путарину, али надлежним институцијама ни то није било довољно, јер су буџети празни. Сумњам и да ће новац који се слије од додатне акцизе бити употријебљен за унапређење путне инфраструктуре - казао је предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт РС Никола Грбић и додао да ће превозници о наредним корацима одлучити након састанка који би могао бити одржан током викенда.

Послије зеленог свјетла Савјета министара подржане измјене закона ће бити достављене Парламенту БиХ на разматрање по хитној процедури.

Одлуке

Савјет министара БиХ усвојио је и информацију Дирекције за економско планирање о перспективама за БиХ од 2017. до 2019. године. Економски раст у 2017. години је усљед очекиваног економског раста партнера и реформи процијењен на 3,5 одсто. Министри су усвојили и политику о ограничавању јавне потрошње на плате и накнаде запослених у институцијама БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана