Novi krov diplomatama “plaća” bivša država

V. K.
Novi krov diplomatama “plaća” bivša država

Sarajevo - Nadležne institucije BiH kreću u potragu za trajnim smještajem za diplomate i ostalo osoblje koje se nalazi u ambasadi u Podgorici, a spremni su da za te namjene plate 1,5 miliona maraka.

Savjet ministara BiH usvojio je nedavno prijedlog odluke o odobravanju višegodišnjeg kapitalnog projekta - kupovina, adaptacija i opremanje objekta za smještaj diplomatsko-konzularnog predstavništva BiH u Crnoj Gori, odnosno u Podgorici.

- Projekat će biti finansiran iz sredstava uplaćenih na osnovu Odluke o zajedničkoj prodaji rezidencije stalnog predstavništva bivše SFRJ pri UN u Njujorku u periodu od 2019. do 2020. godine, a dinamika realizacije odluke vršiće se u pomenutom periodu - navedeno je u odluci, što praktično znači da će novi objekat biti plaćen novcem od prodaje imovine bivše zajedničke države.

Dužnost Savjeta ministara je da imenuje komisiju koja će se u narednom periodu baviti tim pitanjem, a u obrazloženju je navedeno da se posegnulo za ovim potezom kako bi bilo trajno riješeno pitanje smještaja Ambasade BiH u Podgorici.

- Kupovinom vlastitog objekta postigle bi se značajne uštede na troškovima zakupa koji na godišnjem nivou iznose 66.000 maraka. Osim aspekta ekonomičnosti i efikasnosti, BiH bi dodatno potvrdila svoje opredjeljenje za razvoj i unapređenje bilateralnih odnosa, jačanje regionalne saradnje i djelovanja kroz mehanizme multilateralnih organizacija - zaključeno je u odluci. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana