Нови кров дипломатама “плаћа” бивша држава

В. К.
Нови кров дипломатама “плаћа” бивша држава

Сарајево - Надлежне институције БиХ крећу у потрагу за трајним смјештајем за дипломате и остало особље које се налази у амбасади у Подгорици, а спремни су да за те намјене плате 1,5 милиона марака.

Савјет министара БиХ усвојио је недавно приједлог одлуке о одобравању вишегодишњег капиталног пројекта - куповина, адаптација и опремање објекта за смјештај дипломатско-конзуларног представништва БиХ у Црној Гори, односно у Подгорици.

- Пројекат ће бити финансиран из средстава уплаћених на основу Одлуке о заједничкој продаји резиденције сталног представништва бивше СФРЈ при УН у Њујорку у периоду од 2019. до 2020. године, а динамика реализације одлуке вршиће се у поменутом периоду - наведено је у одлуци, што практично значи да ће нови објекат бити плаћен новцем од продаје имовине бивше заједничке државе.

Дужност Савјета министара је да именује комисију која ће се у наредном периоду бавити тим питањем, а у образложењу је наведено да се посегнуло за овим потезом како би било трајно ријешено питање смјештаја Амбасаде БиХ у Подгорици.

- Куповином властитог објекта постигле би се значајне уштеде на трошковима закупа који на годишњем нивоу износе 66.000 марака. Осим аспекта економичности и ефикасности, БиХ би додатно потврдила своје опредјељење за развој и унапређење билатералних односа, јачање регионалне сарадње и дјеловања кроз механизме мултилатералних организација - закључено је у одлуци. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана