Нови корак до истине о Сребреници и Сарајеву

Дарко Момић
Нови корак до истине о Сребреници и Сарајеву

Бањалука - Влада Републике Српске именовала је јуче чланове Комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995. година и Комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву од 1991. до 1995. године.

Министар правде РС Антон Касиповић поручио је да је ријеч о међународним и независним тијелима у којима сједе експерти, истичући да се експертским радом жели доћи до релевантних података и чињеница о страдању у Сребреници и Сарајеву.

- Ово је деликатно и тешко питање, а комисије чине стручњаци, зналци и неспорни хуманисти. Влада се, на основу приједлога које је добила од Академије наука и умјетности РС, али и удружења, одлучила за експерте који ће чинити двије комисије - рекао је Касиповић након сједнице Владе РС.

Он је истакао да рјешења о формирању комисија представљају реализацију закључака Народне скупштине Републике Српске којима је наглашено да је основна мотивација за њихово формирање јачање повјерења међу народима и обезбјеђивање суживота народа у будућности. Министар правде напоменуо је да ће на конститутивној сједници комисија бити усвојен план рада и на основу тога конципирани и финансијски планови, а да ће снажна подршка у њиховом раду бити домаћи експерти, као и поткомисије које ће чинити представници министарстава у Влади Српске.

- Основна потреба и идеја јесте да буду расвијетљене све чињенице у вези са стравичним страдањима. То мора бити урађено ради жртава и њихових потомака - поручио је Касиповић.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић навео је да су чланови комисија из 12 земаља свијета, а да су предсједавајући комисија стручњаци из Израела.

- Предсједавајући Комисије за Сребреницу је експерт за Аушвиц Гидеон Грајф, а на челу Комисије за Сарајево његов сународник и експерт из области историје радикалног исламизма Рафел Израели - рекао је Којић. Он је нагласио да ће Центар пружити административно-техничку и финансијску подршку раду комисија, као и да ће конститутивне сједнице комисија бити одржане крајем марта или почетком априла.

- Какви год да буду коначни извјештаји независних и међународних комисија, које ће усвојити и Влада Српске, морају их прихватити и сви народи, јер су усмјерени ка истини и помирењу - нагласио је Којић.

Он је прецизирао и да су поред предсједавајућег Гидеона Грајфа чланови Комисије за Сребреницу Аденреле Шинаба из Нигерије, Јуки Оса из Јапана, Роџер Бајард из Аустралије, Зенг Ји из Кине, Ђузепе Закарија из Италије, Маркус Голдбах из Њемачке, Лауренс Арманд Френч из САД и Марија Ђурић из Србије.

- Чланови Комисије за Сарајево, поред професора Рафаела Израелија су Волтер Маношек из Аустрије, Дарко Танасковић из Србије, Виктор Безученко из Русије и Патрих Барио из Француске, као и Лауренс Арманд Френч и Ђузепе Закарија који су и у комисији за Сребреницу - прецизирао је Којић.

Шинаба

Члан Комисије за Сребреницу Аденреле Шинаба је нигеријски експерт за борбу против тероризма и међународно признати стручњак за терористичку организацију “Боко Харам” који је прије пензионисања дуго година био високи функционер нигеријске полиције. Шинабе је крајем октобра прошле године боравио у Бањалуци, гдје је одржао предавање студентима Факултета безбједносних наука бањалучког Универзитета.

- Само на основу аргумената и чињеница може се говорити о догађајима у протеклом рату у БиХ, чиме ће бити обезбијеђен и сигуран пут ка помирењу и суживоту на овом простору - рекао је тада Шинабе.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана