Novi domovi za stradale u klizištima

Nezavisne.com
Novi domovi za stradale u klizištima

Banjaluka - Na području opštine Lopare u subotu će početi aktivnosti na izgradnji pet stambenih jedinica za porodice čije su kuće uništene u klizištima.

 

Za ovaj projekat dobijeno je 250.000 evra od Fonda dijaspore za maticu.

Precizirala je ovo danas predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović nakon sastanka članova Upravnog odbora Fonda solidarnosti Republike Srpske.

Prema njenim riječima, ova sredstva namijenjena su i za realizaciju još četiri projekta u opštinama Zvornik, Novi Grad, Čelinac i Šamac.

Cvijanovićeva je istakla da je u realizaciji projekta u Loparama uključen UNDP, a Direkcija za obnovu i izgradnju RS biće koordinator u ime Vlade RS.

“Izgradnja kuća u Loparama biće pilot projekat, odnosno uvod, u realizaciju velikog projekta izgradnje 150 kuća u nekoliko opština u Srpskoj za porodice čije su stambene jedinice uništene u klizištima, a koju Fond solidarnosti realizuje zajedno s UNDP-om”, dodala je Cvijanovićeva.

“UNDP je dostavio potrebne informacije koje su usvojene na današnjoj sjednici. Biće provedene određene procedure, odnosno ankete da bi se vidjelo koji korisnici će potvrditi takav način zbrinjavanja”, kazala je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da je do sada 100 porodica potvrdilo da na ovakav način želi riješiti stambene probleme.

“U realizaciji projekta izgradnje 150 kuća lokalne zajednice su dužne obezbijediti zemljište i priključke, a Fond solidarnosti će učestvovati sa dvije trećine i UNDP sa trećinom neophodnih sredstava”, navela je ona.

Šef Kancelarije UNDP-a u Banjaluci Goran Vukmir je naglasio da su napravljeni konkretni koraci u rješavanju gorućih problema u opštinama koje su stradale u prošlogodišnjim poplavama.

“Rukovodstvo opštine Lopare predložilo je pet porodica koje su ostale bez imovine u prošlogodišnjim poplavama za izgradnju stambenih jedinica. UNDP je u dogovoru s institucijama Srpske krenuo u pripremu projekta izgradnje 150 stambenih jedinica”, rekao je Vukmir i naglasio da će se nakon detaljnih analiza na terenu znati ukupna vrijednost radova.

O “Kosmosu” sa strateškim partnerom

Predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović istakla je da je Vlada RS analizirala situaciju u “Kosmosu” već nekoliko puta, a i na današnjoj sjednici Vlade RS je razmatrana.

“Ono što se dešava u 'Kosmosu' je situacija koja se mora riješiti. Resorno ministarstvo aktivno radi na tome, a razgovara se i sa jednim ozbiljnim strateškim partnerom”, naglasila je Cvijanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana