Нови детаљи о пљачки на аутопуту Бањалука - Градишка: Потрага за још двојицом помагача, специјалци планирали више пљачки

Небојша Томашевић
Нови детаљи о пљачки на аутопуту Бањалука - Градишка: Потрага за још двојицом помагача, специјалци планирали више пљачки

Бањалука - Полиција трага за још двије особе за које сумња да су учествовале у спектакуларној пљачки 617.000 марака на аутопуту Бањалука - Градишка, због које је прије мјесец ухапшено седам особа, међу којима је и пет припадника Специјалне јединице полиције МУП-а РС.

Наведено је то у приједлогу Специјалног тужилаштва РС, које је у петак од Окружног суда у Бањалуци затражило да петорици осумњичених који су у притвору та мјера буде продужена за још два мјесеца због бојазни да ће утицати на свједоке и узнемирење јавности. Суд до закључења овог броја "Гласа Српске" није био донио одлуку о захтјеву тужилаштва.

Нови учесници пљачке

- Трагамо за још двије особе чији је идентитет непознат. Остало је да утврдимо ко је од једне бањалучке породице купио аутомобил "ауди А6", који је коришћен у пљачки, а утврђујемо и идентитет лица које је из насеља Туњице до центра града аутомобилом превезло осумњичене Владана Малића и Олега Банду након њиховог бјекства са Козаре - наводи се у приједлогу тужилаштва за продужење притвора.

Специјално тужилаштво је у истом документу навело да је злочиначка група планирала нападе на банке и специјална возила којима агенције за обезбјеђење врше превоз новца. Истакнуто је и да није пронађен већи дио новца опљачканог на аутопуту Бањалука - Градишка те да су то довољни разлози да осумњичени остану у притвору.

Откривањем информације о потрази за још двије особе број осумњичених за пљачку новца Уникредит банке из блиндираног возила компаније "Сектор секјурити" попео се на девет на аутопуту у близини Градишке. За пљачку су осумњичени припадници Специјалне јединице полиције МУП-а РС Владан Малић (33) и Горан Параш (28) из Бањалуке, те Александар Поповић (29) из Котор Вароша, који је недавно напустио ту јединицу, Горан Јањуз (25) из Козарске Дубице и Жељко Инђић (27) из Братунца. Малић, који је означен као вођа злочиначке организације, те Параш и Поповић, за које истражиоци имају доказе да су били директни извршиоци, налазе се у притвору од 13. јануара када су ухапшени. У притвору су и радник "Сектор секјуритија" Данијел Кузмић (30) из Котор Вароша и сувласник ауто-куће "Кватро" Олег Банда (32) из Бањалуке, који су осумњичени да су били саучесници у пљачки. Осумњичени специјалци Јањуз и Инђић бране се са слободе. Они су пристали на сарадњу с тужилаштвом и спремни су да закључе споразум о признању кривице, чиме би добили нижу казну, али би се појавили и као свједоци на суђењу осталима осумњиченим.

Одбрана против притвора

Одбрана свих осумњичених успротивила се приједлогу тужилаштва наводећи да је он неоснован и да га суд треба одбацити. Јадранка Ивановић и Јасминка Јовишевић, које бране четворицу осумњичених, истакле су да у овом случају чак нема ни оштећене стране и да се не зна чији је опљачкани новац.

- Нема доказа чији је новац, то само знамо из неких изјава осумњичених и медија, а нема ни доказа колико новца је опљачкано. Када је у питању узнемирење јавности, постављам питање како јавност није узнемирена чињеницом да су осумњичени Инђић и Јањуз на слободи - рекла је Ивановићева.

Јовишевићева је затражила од суда да умјесто притвора размотри да осумњиченима одреди мјере забране.

Тужилаштво је у приједлогу за одређивање притвора Кузмићу навело да је он дио опљачканог новца дао једном свједоку који је то потврдио. Кузмићев адвокат Мирко Дабић сматра да нема основа да се његовом брањенику ставља на терет организовани криминал и разбојништво, већ да је он евентуално имао улогу помагача.

- Он не спори да је послао осталима обавјештење и само то је учинио. Није директни учесник кривичног дјела. Сви докази у вези са њим су пронађени и саслушани су сви свједоци. Он је од осумњичених познавао само Поповића - казао је Дабић.

Прва хапшења осумњичених за филмску пљачку изведена су 13. јануара када су лисице на руке стављене петорици специјалаца. Дан касније ухапшен је и Кузмић, који је осумњичен да је специјалцима дојавио информације када су возила са новцем кренула и у којем је од три у конвоју највећи потенцијални плијен.

- Љубави, кренула сам - гласила је порука коју је Кузмић послао Поповићу дајући му знак да је новац кренуо из банке.

Истог дана ухапшен је и Банда, који је осумњичен да је возио "ауди А6", којим су пљачкаши пресрели возила "Сектор секјуритија".

Филмска пљачка догодила се 22. септембра прошле године када су четворица разбојника наоружана аутоматским пушкама и "зољом" пресрели колону у којој су била три возила "Сектор секјуритија" код насеља Церовљани у близини Градишке. На снимку, који је забиљежила камера из возила "Сектор секјуритија", се види када пљачкаши искачу из "аудија", а затим отварају ватру на возила, отимају неколико кофера с новцем и нестају муњевитом брзином. У пуцњави током пљачке од рикошета је рањен радник "Сектор секјуритија" Ђурађ Бајић.

Разбојници су послије пљачке побјегли према Козари, а одмах је покренута опсежна потрага у коју су укључене све расположиве полицијске снаге. Нико, међутим, до 13. јануара није био ухапшен, а једино је у засеоку Бараји код Горњих Подградаца у близини Градишке пронађен "ауди А6", који су користили пљачкаши. Иако је био поливен бензином, аутомобил није запаљен, а пљачкаши су одустали од паљевине, јер је над Козаром надлијетао полицијски хеликоптер. У откривању пљачкаша важну улогу имали су трагови пронађени у "аудију", али и информације које су дали припадници Специјалне јединице полиције и растрошност ухапшених. Неколико дана послије хапшења на Козари је пронађено пет закопаних аутоматских пушака, које су користили специјалци.

Према незваничним информацијама, истражиоци провјеравају да ли су осумњичени за пљачку на аутопуту учествовали у још неким разбојништвима, а сумњу подгријава поклапање покрета и начина пљачке НЛБ Развојне банке у центру Бањалуке и Уникредит банке у Котор Варошу.

Полемика у вези са Поповићем

Александра Метлић, која брани Александра Поповића, рекла је на рочишту за продужење притвора да је Специјално тужилаштво РС њеном брањенику нудило нагодбу и тражило да потпише унапријед састављену изјаву.

- Рекли су му да ће га пустити да се брани са слободе ако то уради - казала је Метлићева.

Специјални тужилац Младен Митровић је казао да је то измишљотина. Судија Срђан Форца тада је упитао Поповића шта је истина. Поповић је потврдио да му је један истражилац нудио да ће га пустити ако призна кривицу и потпише изјаву.

Жута коверта

Специјално тужилаштво РС доставило је суду и доказе у запечаћеној жутој коверти с назнаком да ти докази још не могу бити достављени одбрани.

Адвокати осумњичених су казали да им то отежава рад и изјашњење о приједлогу за продужење притвора, јер нису упознати са свим доказима. Судско вијеће је истакло да те доказе неће ни узимати у обзир приликом одлучивања о притвору и да ће бити објелодањени тек након подизања оптужнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана