Нови амбасадори преузели дужности

Дарко Момић
Нови амбасадори преузели дужности

Сарајево - Већина амбасадора, конзула и шефова сталних мисија БиХ који су на те позиције именовани на приједлог српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика ступили су на дипломатску дужност, а посљедња је то урадила Ковиљка Шпирић која је 3. јуна преузела дужност амбасадора БиХ у Пољској.

Осим ње, још десетак новоименованих амбасадора из српске квоте недавно је ступило на дужност, а разлог због којег нису сви отпутовали у своје дестинације је то што нису сви прошли обавезну обуку у Министарству спољних послова БиХ. Према правилима дипломатског протокола, послије одлука Предсједништва БиХ о именовању амбасадора њихова имена се не откривају у јавности, јер прво Министарство спољних послова тражи агремане за своје дипломате и тек када их добије, буду објелодањена имена амбасадора.

- Потом новоименоване дипломате пролазе обуку, односно иду на припреме које трају до три мјесеца. Колико ће трајати зависи од самог амбасадора, али и од познавања земље у коју треба да путује, јер поред дипломатског протокола и понашања мора да зна бар основне ствари о тој земљи. Када прођу те припреме, имају завршни рад у МИП-у гдје представљају шта планирају да ураде и тек потом одлазе на дужност, гдје шефу државе предају акредитивна писма - објашњавају за “Глас Српске” из кабинета министра спољних послова БиХ Игора Црнатка.

Први од новоименованих амбасадора који је преузео дужност је бивши амбасадор у Љубљани Здравко Беговић који је 26. марта преузео амбасадорску дужност у Софији. У прва три дана априла на дипломатску дужност је ступила Биљана Гутић-Бјелица која је у Будимпешти замијенила Томислава Леку. Дан касније Иван Орлић преузео је дужност шефа Сталне мисије БиХ при Савјету Европе у Стразбуру иако БиХ нема своју делегацију у Парламентарној скупштини Савјета Европе. Каријерни дипломата и бивши амбасадор у Грчкој Боро Бронза 3. априла отпутовао је у Берн, гдје је на функцији амбасадора БиХ у Швајцарској наслиједио Анђелка Граховца.

Половином априла Синиша Бенцун је на мјесту шефа Сталне мисије БиХ при ОЕБС-у и УН у Бечу замијенио Југослава Јовичића, а посљедњег априлског дана дужност амбасадора у Израелу преузео је донедавни директор бањалучког аеродрома Душко Ковачевић.

Дипломатску дужност још није преузео новоименовани амбасадор у Загребу Александар Врањеш који је био савјетник Милорада Додика док је он био на функцији предсједника Српске, као ни уредник Информативног програма РТРС-а Синиша Михаиловић који је именован за генералног конзула БиХ у Истанбулу, а ни досадашњи помоћник министра породице, омладине и спорта РС Драган Јаћимовић који треба да иде на дужност амбасадора у Сјеверну Македонију. Ипак, према сазнањима “Гласа Српске”, и дипломатско-конзуларна представништва БиХ у Загребу, Скопљу и Истанбулу ускоро би требало да добију своје шефове.

Атина, Љубљана, Букурешт

Током маја амбасадорске дужности преузели су Милица Ристовић-Крстић која је од 13. маја амбасадор у Атини, потом дугогодишњи посланик и делегат СНСД-а у Парламенту БиХ Милорад Живковић који је 16. маја ступио на функцију амбасадора у Љубљани, гдје је протекле три године био некадашња ведета ПДП-а и бивши градоначелник Требиња Славко Вучуревић. Поред њих двоје и Славиша Ћеранић је 22. маја преузео дужност амбасадора у Букурешту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана