Nove investicije na Jahorini privlače još više turista

Marijana Miljić
Nove investicije na Jahorini privlače još više turista

Banjaluka - Za unapređenje poslovanja i izgradnju novih sadržaja koji će privući još veći broj turista, kao i organizaciju Evropskog omladinskog olimpijskog festivala “EYOF”, Olimpijski centar (OC) “Jahorina” planirao je investicije vrijedne 9,66 miliona maraka.

Ova ulaganja definisana su izmjenama i dopunama plana poslovanja ovog preduzeća za 2018. godinu, koji će se naći na Skupštini akcionara OC “Jahorina” koja je zakazana za 5. septembar.

- Zbog odluke Vlade RS o usmjeravanju novca OC “Jahorina” za izgradnju infrastrukture za “EYOF” koji će biti održan u februaru iduće godine na borilištima u Sarajevu i Istočnom Sarajevu donijeli smo izmjene i dopune plana poslovanja za 2018. godinu radi hitnog sprovođenja postupaka  javnih nabavki i realizacije potrebnih radova  - navedeno je u izmijenjenom planu poslovanja OC “Jahorina”.

U sklopu “EYOF”-a u Istočnom Sarajevu biće održano alpsko skijanje i biatlon, brzo klizanje i karling.

- Za izgradnju infrastrukture i organizaciju “EYOF”-a biće izdvojeno 5,92 miliona maraka, dok će za ostale investicije, među kojima su, između ostalog, trim staza, teretane na otvorenom, projektovanje i izgradnja adrenalinske staze za panoramsko spuštanje i pokretne trake Rajska dolina, biti utrošeno 3,74 miliona maraka - navedeno je u planu poslovanja. Kako se navodi u dokumentu, realizacijom planiranih investicija obezbijediće se povećanje kvaliteta usluga, kao i bezbjednosti na ski-stazama, a proširenje ponude i produženje turističke sezone dovelo bi do povećanja prihoda. 

Vlada RS početkom avgusta donijela je odluku o usmjeravanju 2,5 miliona KM za organizaciju “EYOF” iz sredstava klirinškog duga. “EYOF” je najvažniji sportski događaj za mlade sportiste iz 50 evropskih zemalja članica Evropskog olimpijskog komiteta. Sarajevo i Istočno Sarajevo će 2019. godine biti gradovi domaćini ovog sportskog događaja.

Protekla skijaška sezona na Jahorini bila je najuspješnija i trajala je čak 131 dan. Rekordan broj od oko 185.000 skijaša uživali su na ovoj olimpijskoj ljepotici, a samo prihodi od prodaje karata prestigli su 5.300.000 KM i premašili prihode od sezone ranije za 86 odsto. Ovogodišnja ljetna sezona na Jahorini takođe obara rekorde po posjećenosti, a iz OC “Jahorina” ranije su rekli da im je u planu da rade 365 dana u godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana