Novalić smatra da penzioneri neće protestovati

Srna
Novalić smatra da penzioneri neće protestovati

Mostar - Premijer Federacije BiH /FBiH/ Fadil Novalić ne očekuje da će biti najavljenih protesta penzionera u FBiH iako federalna Vlada danas nije usvojila njihove zahtjeve.

On je naveo da ne očekuje proteste penzionera jer je ispunjen njihov glavni zahtjev da će im penzije biti ispalćivane do petog u mjesecu.


Kada je riječ o povećanju penzija, on je naveo da novi zakon rješava mehanizam povećanja koji se neće svoditi na to da se stalno o tome razmatra.

"Mehanizam postoji u skladu sa rastom BDP-a i inflacije i čim na noge stane novi zakon o PIO, to će biti automatski", rekao je Novalić novinarima u Mostaru.

Savez Udruženja penzionera FBiH trebalo je da u srijedu donese odluku o održavanju masovnih protesta 22. septembra, jer pregovori sa Vladom nisu završili na zadovoljavajući način.

Penzioneri su, međutim, Vladi dali rok od 10 dana da se izjasni o njihovih zahtjevima. Bili su jasni da traže prihvatanje svih zahtjeva, a posebno su insistirali na tome da se za 250.000 penzionera koji su penzionisani do 31. jula 1998. godine, a kojima su penzije manje za 39,2 posto, penzije povećaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana