Novalić: Za kapitalne investicije 10 odsto planiranog budžeta

Novalić: Za kapitalne investicije 10 odsto planiranog budžeta 19.01.2018 17:11 | Srna

Sarajevo - Predloženi budžet Federacije BiH /FBiH/ za ovu godinu od 2,88 milijardi KM veći je za 135 miliona KM nego prošlogodišnji, a gotovo 10 odsto cjelokupnog iznosa predviđeno je za kapitalne investicije, rekao je danas federalni premijer Fadil Novalić.

"Pred vama je kvalitetan, ali i više nego realan dokument", rekao je Novalić obrazlažući predloženi budžet u Domu naroda federalnog Parlamenta.

Prema njegovim riječima, prihodi od indirektnih poreza su u odnosu na budžet 2017. povećani za pet odsto, odnosno za 80,4 miliona KM, a neporeski prihodi za 193,7 miliona KM.

"Budžetski rashodi povećani su za 166,2 miliona KM. Posmatrajući pojedinačno, naglašavam da će i tokom 2018. godine fokus biti stavljen na restriktivnu budžetsku politiku i ograničavanje rasta tekuće potrošnje", poručio je Novalić.

On je istakao da će jedan od prioriteta Vlade FBiH u narednom periodu biti jačanje vladavine prava, javili su federalni mediji.

Kad je riječ o razvojnoj komponenti budžeta za ovu godinu, ulaganja u putnu infrastrukturu, odnosno auto-puteve i brze puteve, planirana su u iznosu od 183 miliona KM, a Federalna Vlada je izvore za ovaj projekat pronašla u akumulisanoj dobiti javnih preduzeća.

Planirano je i 18 miliona KM kao budžetska podrška kantonima i jedinicama lokalne samouprave.

Novalić kaže da se nastavak aktivnosti ka povećanju zaposlenosti u FBiH planira realizovati putem Programa podrške zapošljavanju finansiranog od Svjetske banke u iznosu od 12,7 miliona KM.

On dodaje da, između ostalog, budžetski transferi za socijalne kategorije, boračke i civilne invalide, ostaju na dosadašnjem nivou, a šest miliona KM predviđeno je za pomoć zdravstvenim ustanovama.

Spoljno zaduženje FBiH planirano je u iznosu od 43 miliona KM i najvećim dijelom se odnosi na doznačavanje novca od Svjetske banke.

"Planirane projekcije rasta bruto domaćeg proizvoda za 2018. godinu iznose 3,4 odsto za BiH, odnosno 4,5 odsto za Federaciju. Finansijska stabilnost budžeta jedan je od nultih prioriteta, a dokaz za to je i činjenica da je Vlada u potpunosti sanirala akumulirani deficit budžeta koji smo zatekli u iznosu od 175 miliona KM, te planiramo izmiriti i obaveze prema poljoprivrednicima koje čak nisu bile ni evidentirane, odnosno nisu uopšte bile u finansijskim izvještajima", rekao je federalni premijer.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica