Новалић: ФБиХ произвела хаубице повећаног домета, нису све за извоз

РТРС
Новалић: ФБиХ произвела хаубице повећаног домета, нису све за извоз

Готово без осуда прошла је изјава премијера Федерације Фадила Новалића да овај ентитет производи хаубице повећаног домета и да нису намијењене само извозу. Новалић је ово изговорио у суботу, на скупу Странке демократске акције, а на истом мјесту Бакир Изетбеговић је за "звецкање оружјем" поново оптужио Републику Српску.

Новалић је јачање војне индустрије у већински бошњачким градовима правдао парирањем Србији и Хрватској, које су набавиле додатно наоружање. Пред страначким колегама је набрајао успјехе Владе, посебно у производњи наоружања, каквог нема у Републици Српској.

- Ми смо у овом мандату завршили производњу самоходних хаубица 155 милиметара. Наше гранате данас, умјесто 20, лете 42 киломентра. Идемо на 50 километара. Градимо фабрику барута. Мислим да ће до краја године из наших фабрика изаћи и борбени транспортери. Драматично смо ојачали намјенску индустрију, не само због извоза - рекао је Новалић.

На који начин ово оружје може бити употријебљено у БиХ, није објашњено. Занимљиво, овај дио говора није објављен ни на страначком сајту, на којем је мноштво записа са овог скупа. Објављено је обраћање Бакира Изетбеговића, члана Предсједништва БиХ и предсједник СДА, који највећи безбједносни проблем види у одлуци МУП-а Српске да набави 2.500 пушака. Набрајао и околности у којима је спреман жртвовати мир.

- А што се тиче жеља и тежњи и снова ,како каже Додик, о отцјепљењу, они се неће угасити у добром дијелу српског корпуса. Међутим, биће превладани кроз процес сазријевања јер се не може сруштити Дејтонски споразум а да се не сруши мир - рекао је Изетбеговић.

Док је прича о наоружавању полиције Републике Српске доминирала федералним и појединим иностраним медијима, осуда Новалићевих и Изетбеговићевих иступа готово да нема. Аналитичарима није јасно како премијер Федерације, на овај начин, може говорити о заједничкој војсци. Не чуди их што се медији који, како кажу, неоправдано нападају Полицију Српске, благонаклони према изјавама Новалића.

- Сарајево са превише нервозе реагује на било какву најаву набавке оружја за Полицију Републике Српске. Уосталом, тај потез Српске је одобрен од стране власти у Сарајеву - каже Мирослав Лазански, коментатор листа Политика.

Политили аналитичар Драгољуб Анљелковић подсјећа да ентитети немају војску и да су приче те врсте о наоружавању беспредметне, те да су дио политичке и ратнохушкачке реторике.

Посланик СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ Никола Шпирић позива надлежне да расвијетле овај случај.

- То би било право питање за министра безбједности Драгана Мектића. Мислим да су начин на који премијер Новалић говори и регионална трка у наоружању која се покушава водити, постали опасна игра - каже Шпирић.

Аналитичари наглашавају да је оружје из БиХ, због огромне конкуренције, готово немогуће продати у иностранству и да ће ту и остати. Зато позивају на додатне контроле посторјења које је хвалио премијер Федерације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана