Novalić: Dogovor o podjeli akciza politički prije nego ekonomski

Srna
Novalić: Dogovor o podjeli akciza politički prije nego ekonomski

Mostar - Vlada Federacije BiH /FBiH/ na današnjoj sjednici u Mostaru odgodila je za 27. jul izjašnjavanje o informaciji o odluci o raspodjeli prihoda od putarine, kao i o prijedlozima premijera Fadila Novalića da on pred Sudom BiH zatraži privremenu mjeru zabrane primjene te odluke.

Novalić je nakon sjednice izjavio da je teško očekivati da će Republika Srpska podržati drugačiji dogovor o načinu raspodjele novca od akciza od postignutog.


On je ocijenio da je dogovorom o načinu raspodjele novca od akciza za putarine Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ pokazao da su “finansije prepuštene jednoj stranci” u BiH.

U izjavi medijima, Novalić je rekao da se privremena odluka o raspodjeli novca ne može promijeniti bez saglasnosti svih članova Upravnog odbora.

“Od 2009. godine je privremenom Odlukom raspoređen novac u omjeru 59 odsto FBiH, 39 odsto Republici Srpskoj i dva odsto Brčko distriktu. Već tada je FBiH bila oštećena”, tvrdi Novalić.

On je naveo da su se novim Zakonom o akcizama stekli uslovi za promjenu ovog odnosa kako bi se novac raspodjeljivao prema potrošnji goriva.

“U FBiH je potrošnja 70 odsto, a u Republici Srpskoj 29 odsto. Dogovorili smo se da glasamo protiv, a odjednom smo bili za ovu odluku. Odluka jeste privremena, ali da li će ministar finansija iz Republike Srpske pristati da dobija manje”, upitao je Novalić, dodavši da su procjene da Federacija zbog važećeg dogovora gubi višemilionske sume.

On je dodao da je, prema sadašnjem sistemu, zbog prava veta, pomenutu odluku nemoguće suspendovati.

Na pitanje zašto je je ministar finansija FBiH Jelka Milićević glasala za ovu odluku na sjednici UIO BiH, te kako vidi povezanost tog pitanja sa saradnjom HDZ-a i SNSD-a, Novalić je rekao da su se dan prije u Istočnom Sarajevu susreli lideri ovih stranaka Milorad Dodik i Dragan Čović te entitetski ministri finansija Zoran Tegeltija i Jelka Milićević.

“Ja sam zato rekao da mi kao FBiH moramo preispitati svoju odluku da smo na određen način finansije od rata do danas dali samo u ruke jedne stranke”, zaključio je Novalić, dodavši da je na sjednici Vlade jasno poručio da mu odluka o privremenom finansiranju ne liči na ekonomsku, nego da je došla iz političke sfere, prenijeli su federalni mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana