Новалић: Договор о подјели акциза политички прије него економски

Срна
Новалић: Договор о подјели акциза политички прије него економски

Мостар - Влада Федерације БиХ /ФБиХ/ на данашњој сједници у Мостару одгодила је за 27. јул изјашњавање о информацији о одлуци о расподјели прихода од путарине, као и о приједлозима премијера Фадила Новалића да он пред Судом БиХ затражи привремену мјеру забране примјене те одлуке.

Новалић је након сједнице изјавио да је тешко очекивати да ће Република Српска подржати другачији договор о начину расподјеле новца од акциза од постигнутог.


Он је оцијенио да је договором о начину расподјеле новца од акциза за путарине Управни одбор Управе за индиректно опорезивање /УИО/ показао да су “финансије препуштене једној странци” у БиХ.

У изјави медијима, Новалић је рекао да се привремена одлука о расподјели новца не може промијенити без сагласности свих чланова Управног одбора.

“Од 2009. године је привременом Одлуком распоређен новац у омјеру 59 одсто ФБиХ, 39 одсто Републици Српској и два одсто Брчко дистрикту. Већ тада је ФБиХ била оштећена”, тврди Новалић.

Он је навео да су се новим Законом о акцизама стекли услови за промјену овог односа како би се новац расподјељивао према потрошњи горива.

“У ФБиХ је потрошња 70 одсто, а у Републици Српској 29 одсто. Договорили смо се да гласамо против, а одједном смо били за ову одлуку. Одлука јесте привремена, али да ли ће министар финансија из Републике Српске пристати да добија мање”, упитао је Новалић, додавши да су процјене да Федерација због важећег договора губи вишемилионске суме.

Он је додао да је, према садашњем систему, због права вета, поменуту одлуку немогуће суспендовати.

На питање зашто је је министар финансија ФБиХ Јелка Милићевић гласала за ову одлуку на сједници УИО БиХ, те како види повезаност тог питања са сарадњом ХДЗ-а и СНСД-а, Новалић је рекао да су се дан прије у Источном Сарајеву сусрели лидери ових странака Милорад Додик и Драган Човић те ентитетски министри финансија Зоран Тегелтија и Јелка Милићевић.

“Ја сам зато рекао да ми као ФБиХ морамо преиспитати своју одлуку да смо на одређен начин финансије од рата до данас дали само у руке једне странке”, закључио је Новалић, додавши да је на сједници Владе јасно поручио да му одлука о привременом финансирању не личи на економску, него да је дошла из политичке сфере, пренијели су федерални медији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана