Новаковић: Кривична пријава против Софтића уколико буде ревизије тужбе

Срна
Новаковић: Кривична пријава против Софтића уколико буде ревизије тужбе

Бањалука - Потпредсједник НДП-а Момчило Новаковић рекао је данас да ће у име странке поднијети кривичну пријаву против "самозваног агента БиХ" пред Међународним судом правде у Хагу Сакиба Софтића уколико буде донесена одлука о ревизији тужбе БиХ против Србије.

"Кључна ставка у поменутој пријави је лажно представљање Софтића јер је, према информацијама правних стручњака, уколико дође до ревизије, то потпуно нов процес за чије је покретање, као и за именовање агента у процесу, потребна одлука Предсједништва БиХ", рекао је Новаковић на конференцији за новинаре у Бањалуци.


Према његовим ријечима, од Тужилаштва БиХ и Агенције за истраге и заштиту БиХ биће тражено да се испита да ли је путем Удружења "Правда за БиХ", неког другог удружења или појединца било преноса буџетских средстава са било ког нивоа БиХ на Софтићев рачун.

"Имамо индиције да је било таквих случајева, те ћемо тражити да се испитају ти наводи, што ће бити други разлог за подизање пријаве против Софтића", рекао је Новаковић.

Он је истакао да ће кривичну пријаву поднијети, не само против Софтића, него и против свих лица која су учествовала у представљању Софтића као агента БиХ.

Новаковић је изразио очекивање да ће Тужилаштво реаговати брзо и праведно, након подношења пријаве.

Када је ријеч о приједлогу предсједника Републике Српске Милорада Додика да, уколико дође до ревизије тужбе БиХ против Србије, представници Српске у институцијама БиХ "заледе" свој рад, Новаковић је оцијенио да је та иницијатив неискрена.

"Да предсједник Српске жели то искрено, онда би прије иступа у јавности договорио са посланицима у Народној скупштини Српске и предсједницима свих политичких партија из реда српског народа да заједно утврдимо став, с обзиром на околности у којима се налазимо", рекао је Новаковић.

Он сматра да представници Српске у институцијама БиХ треба да остану и бране интересе Српске све док постоје механизми који им то омогућавају.

"Осим тога, сулудо је размишљати о изласку из институција без консултација са Србијом јер такав потез може имати далекосежне посљедице и по Србију, те је врло ризичан", рекао је Новаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана