Новац одлази за љепше биографије

Ведрана Кулага
Новац одлази за љепше биографије

Сарајево - За набавку књига и литературе и стручно усавршавање запослених институције БиХ лани су потрошиле више од 650.000 КМ из буџета иако нема критеријума за признавање тих трошкова, показала је ревизија извјештаја о извршењу буџета институција БиХ за 2013. годину.

Канцеларија за ревизију институција БиХ поново је скренула пажњу надлежнима у министарствима, агенцијама, канцеларијама и дирекцијама да не постоје критеријуми за признавање трошкова по основу издатака за стручне књиге и литературу и стручно усавршавање. Иако су на њихове адресе и лани стигле идентичне замјерке због трошења новца пореских обвезника за те ставке, то их није спријечило да ту праксу наставе.

За стручне књиге и литературу искеширано је више од 211.000, а усавршавање запослених плаћено је 443.543 марке. Слична ситуација забиљежена је и протеклих година. Издаци за стручне књиге и литературу кретали су се од 200.000 до 250.000, а за стручно усавршавање прелазили су и 1,2 милиона КМ на годишњем нивоу. Доста замјерки протеклих година било је због издвајања из буџета за специјализацију и школовање запослених. Лани је за те намјене дато 903.000 КМ, односно око 200.000 више у односу на претходну годину.

Трошкови, који у већини случајева служе за уљепшавање биографија чиновника, проблематични су, осим што су настали без одговарајућих аката и критеријума, и због тога што, како су утврдили ревизори, не постоји ни анализа ефеката усавршавања запослених.

На те проблеме годинама указују и представници РС у Сарајеву, прије свега у Парламенту БиХ, упозоравајући да институције не чине ништа да се с тим суоче те да је много тога нетранспарентно, што отвара разне могућности за злоупотребе. Указали су на то да су и у самим институцијама БиХ потврдили да се новац запосленима за школовање даје без икаквих услова.

Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Лазар Продановић је оцијенио да се годинама понавља стара прича у институцијама БиХ када је ријеч о издацима за књиге, литературу и стручно усавршавање. Ти трошкови су, подвукао је, недопустиви.

- На тај начин се злоупотребљавају средства пореских обвезника и крајње је вријеме да буду покренути поступци против оних који крше препоруке ревизора и злоупотребљавају новац из буџета за одлазак на семинаре, стручно усавршавање те друге сличне ставке, а да од тога нема никакве користи за институцију - закључио је Продановић.

Папир и обрасци

Ревизори упозоравају на то да није све регуларно ни код издатака за набавке канцеларијског и рачунарског материјала, образаца и папира. Иако се за те набавке на годишњем нивоу даје и по неколико милиона КМ, ревизори су поново подвукли надлежнима да би требало на бољи начин уредити ту област. Сматрају да треба да буде обједињен систем набавки те уведена интерна евиденција трошкова. Према подацима из ревизије буџета, за обрасце и папир, као и за остали материјал, лани је дато више од 3,67 милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана