Новац од ММФ-а стиже у јануару или фебруару

Жељка Домазет
Новац од ММФ-а стиже у јануару или фебруару

Сарајево - Нова транша из аранжмана БиХ са Међународним монетарним фондом (ММФ) могла би да буде уплаћена већ крајем јануара или средином фебруара 2018. године, ако на нивоу БиХ и ФБиХ на вријеме буду усвојени буџети.

Деблокаду новца најавили су јуче представници Владе РС након сједнице Фискалног савјета БиХ у Сарајеву, којој је присуствовала и делегација ММФ-а предвођена шефом Мисије за БиХ Надимом Илахијем. Са функционерима ММФ-а је разговарано о допунском писму намјере које БиХ треба да упути тој финансијској институцији.

Чланови Фискалног савјета су изразили задовољство досадашњим степеном спровођења мјера из писма намјере и оптимизам да ће веома брзо бити усвојен и закон о осигурању депозита у БиХ. Сагласили су се да је неопходно наставити спровођење досадашњих мјера и наставити аранжман са ММФ-ом који доноси фискалну стабилност БиХ.

Представници власти у БиХ обавезали су се у раније упућеном писму намјере ММФ-у да ће Парламент БиХ до краја септембра 2016. године одобрити повећање акциза, али су измјене закона које то омогућавају усвојене тек прије неколико дана из петог покушаја. Због тога је стопиран кредитни аранжман вриједан 1,1 милијарду марака из којег је БиХ добила само једну траншу од 150 милиона.

Премијерка РС Жељка Цвијановић рекла је да је постигнут значајан напредак у вези са допунским писмом намјере.

- Најтежи дио посла је на ентитетским институцијама и нећемо дозволити да аранжман са ММФ-ом буде талац политичких игара у Парламенту БиХ. Све иде у добром правцу и готово све је усаглашено. Остале су још двије-три ствари и потребно је неко вријеме да то буде усаглашено. Важно је да смо нашли формулу да аранжман са ММФ-ом неће упасти у политичке замке као што је било у претходном периоду. Што се тиче РС, ми ни до сада нисмо имали проблема у испуњавању наших обавеза - казала је Цвијановићева.

Додала је да кроз допунско писмо намјере утврђују додатне рокове.

- Што се тиче РС, ми смо отишли и корак испред јер смо усвојили буџет. То је ствар која је у процедури када је ријеч о парламентима БиХ и ФБиХ - рекла је Цвијановићева.

Министар финансија РС Зоран Тегелтија казао је да буџети морају бити усвојени да би аранжман са ММФ-ом био активан.

- Буџети још нису усвојени ни у ФБиХ ни у Парламенту БиХ. Колико сам чуо, у Сарајеву постоји оправдани страх да би то могло и да касни. Аранжман са ММФ-ом неће ништа промијенити у РС. Ми смо све политике дефинисане реформском агендом спроводили и када нисмо имали аранжман и спроводићемо их и даље. Нама би аранжман донио нешто повољнија финансијска средства јер су рокови мало дужи и ниже су каматне стопе у односу на друге пословне банке. Све остало је исто - казао је Тегелтија.

Додао је да би транша, ако буду усвојени буџети до краја године, могла да стигне крајем јануара или у првој половини фебруара због једноставних процедура за исплату новца с обзиром на то да нема ратификација и чекања.

- Они се надају да би то могло бити половином фебруара ако се изврше претходне мјере и обавезе Владе ФБиХ у вези са тамошњим телеком оператерима - рекао је Тегелтија.

Прије Фискалног савјета засједао је Колегијум за европске интеграције као највише тијело механизма координације који је успио усагласити већину преосталих одговора на упитник Европске комисије, од којих зависи добијање статуса кандидата за чланство БиХ у ЕУ. Цвијановићева је истакла да је од 3.242 питања из упитника који је стигао прије годину број отворених питања сведен на седам.

- Тај број би требало да буде додатно смањен када добијемо образложења од Предсједништва БиХ - каже Цвијановићева.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић очекује да до краја године буде усаглашено седам питања која су остала неодговорена.

Новалић

Премијер ФБиХ Фадил Новалић оцијенио је да одговарање на упитник није било само одговарање на постављена питања него и проба функционисања механизма координације.

- Показало се да тај механизам функционише - каже Новалић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана