Novac od MMF-a i dalje na čekanju

Marijana Miljić
Novac od MMF-a i dalje na čekanju

Banjaluka - Međunarodni monetarni fond (MMF) još nije donio odluku o tome da li su vlade Srpske i Federacije prekršile aranžman sa tom institucijom povećanjem plata i naknada borcima, zbog čega nije ni poznato kada i da li će uopšte doći do odobravanja nove tranše kredita vlastima.

Šef Misije MMF-a u BiH Francisko Parodi rekao je da su potrebni dodatni tehnički razgovori, kao i razgovori o politikama, kako bi ta finansijska institucija završila analizu da li je povećanjem plata u RS i naknada borcima u FBiH prekršen aranžman sa MMF-om.

- Ovi razgovori zahtijevaju novu misiju koja još nije zakazana. Program sa BiH je na snazi do kraja avgusta 2020. godine. Međutim, nisu predviđeni novi pregledi ili doznačavanja sredstava sve dok ne bude obavljena nova runda razgovora i dok se ne dogovore i ispune novi uslovi - rekao je “Glasu Srpske” Parodi.

Naglasio je da je samim tim razmatranje drugog pregleda u okviru proširenog aranžmana odgođeno do daljeg.

Izvršni odbor MMF-a trebalo je 2. jula da razmatra odobrenje nove tranše kredita za BiH u iznosu od 38 miliona evra, ali je dva dana ranije sjednica otkazana. Tada je iz MMF-a poručeno da im treba dodatno vrijeme da utvrde da li je odlukama vlasti da povećaju plate u Srpskoj i naknade borcima u Federaciji prekršen prošireni aranžman sa tom finansijskom institucijom.

Iz Vlade Srpske poručili su u više navrata da povećanjem plata nije prekršen aranžman sa MMF-om. Takođe, iz Fiskalnog savjeta RS, koji kao nezavisno tijelo ocjenjuje kredibilitet fiskalne politike Srpske, naveli su da aranžman i preuzete obaveze prema MMF-u nisu ugroženi potezima vlasti u RS.

Aranžman BiH sa MMF-om vrijedan je 1,07 milijardi KM i zaključen je u septembru 2016. godine. Od tada su isplaćene dvije tranše u iznosu od 153,78 miliona i 145 miliona maraka.

Veće plate

U Fiskalnom savjetu RS ocijenili su da je politika koja vodi povećanju plata u RS pozitivna jer su trenutna primanja na niskom nivou.

- Poželjno bi bilo da povećanje plata bude i veće od planiranog pod uslovom da je to u skladu sa finansijskim mogućnostima ekonomije. Komparativna prednost RS na međunarodnom tržištu mora da bude visokoproduktivna i dobro obrazovana radna snaga, a ne jeftin rad - kazali su u Fiskalnom savjetu RS.

Prošireni aranžman sa BiH

* 1,07 milijardi - vrijednost aranžmana

* 153,78 miliona - prva tranša

* 145 miliona - druga tranša

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana