Novac iz ovogodišnjeg budžeta za grant iz 2015.

Željka Domazet
Novac iz ovogodišnjeg budžeta za grant iz 2015.

Sarajevo - Ministarstvo bezbjednosti BiH prvi put je dodijelilo grant neprofitnim organizacijama (NVO), a posebno je zanimljivo što se novac daje za 2015. godinu iz budžeta za ovu godinu.

Ministarstvu, na čijem je čelu ministar Dragan Mektić, Savjet ministara odobrio je grant na prošloj sjednici. Grant se, kako stoji u odluci, dodjeljuje neprofitnim organizacijama za smještaj i pravnu pomoć za strance - žrtve trgovine ljudima.

Poslanici u Parlamentu BiH zatečeni su odlukom Savjeta ministara. Tako poslanik vladajuće SDA i član Komisije za budžet i finansije ovog doma Amir Fazlić kaže da nije upoznat sa odlukom, ali je iznenađen.

- Zna se kako se raspolaže budžetom, postoji Zakon o budžetu, a vjerujem da će se to pitanje naći na narednoj sjednici Komisije - rekao je Fazlić i podvlači da je to prvi put da ministarstvo daje takve grantove.

Poslanik SNSD-a Lazar Prodanović rekao je da valja raščistiti da li je odluka donesena u skladu sa Zakonom o Savjetu ministara i da li je napravljen propust.

- Ima tu mnoštvo nelogičnosti. Očigledno je da se novac dijeli netransparentno - rekao je Prodanović. Njemu bode oči i činjenica da je novac iz ove godine dodijeljen za grant iz prošle te da raspodjela novca mora biti transparentna.

- Obično je novac nevladinim organizacijama dijeljen iz budžeta i putem Ministarstva civilnih poslova ili Ministarstva za ljudska prava - kaže on.

Poslanik DF-a i član Komisije za budžet i finansije Damir Bećirović takođe nije upoznat sa odlukom, ali ističe da bi sve izmjene u budžetu i naknadne preraspodjele trebalo da prođu kroz Parlament.

- Mi smo više puta tražili da bude izmijenjen dio zakona koji omogućava Savjetu ministara da, bez saglasnosti Parlamenta, preusmjerava novac - naglasio je Bećirović.

Iz Ministarstva bezbjednosti rekli su da se novac dodjeljuje, jer je to obaveza BiH u rješavanju pitanja migracija i azila.

- To je jedna od obaveza i uslov da BiH ima zaštitu osoba koje su žrtve trgovine ljudima i koje nemaju nikakav zagarantovani smještaj te da im bude pružena pomoć, kako pravna tako i svaka druga - rekli su u Ministarstvu.

Nisu željeli da komentarišu činjenicu zbog koje je iz budžeta za ovu dodijeljen novac za prošlu godinu.

Obaveze

Iz Savjeta ministara su saopštili da su korisnici dodijeljenog novca Ministarstvu bezbjednosti dužni podnijeti izvještaj o namjenskom utrošku novca.

Kako ističu, dodjela novca obavljena je na osnovu protokola o saradnji, koje Ministarstvo ima potpisano sa ovim nevladinim organizacijama i u skladu s izvještajima koje su ove organizacije dostavile o broju žrtava smještenim u sigurne kuće i broju pruženih pravnih pomoći strancima - žrtvama trgovine ljudima u 2015. godini. 

Pored ovoga, Savjet ministara BiH donio je i odluku o dodjeli 15.500 maraka granta za "Vaša prava BiH" za pravnu pomoć licima smještenim u Imigracionom centru u skladu s ranije potpisanim protokolom o saradnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana