Новац из овогодишњег буџета за грант из 2015.

Жељка Домазет
Новац из овогодишњег буџета за грант из 2015.

Сарајево - Министарство безбједности БиХ први пут је додијелило грант непрофитним организацијама (НВО), а посебно је занимљиво што се новац даје за 2015. годину из буџета за ову годину.

Министарству, на чијем је челу министар Драган Мектић, Савјет министара одобрио је грант на прошлој сједници. Грант се, како стоји у одлуци, додјељује непрофитним организацијама за смјештај и правну помоћ за странце - жртве трговине људима.

Посланици у Парламенту БиХ затечени су одлуком Савјета министара. Тако посланик владајуће СДА и члан Комисије за буџет и финансије овог дома Амир Фазлић каже да није упознат са одлуком, али је изненађен.

- Зна се како се располаже буџетом, постоји Закон о буџету, а вјерујем да ће се то питање наћи на наредној сједници Комисије - рекао је Фазлић и подвлачи да је то први пут да министарство даје такве грантове.

Посланик СНСД-а Лазар Продановић рекао је да ваља рашчистити да ли је одлука донесена у складу са Законом о Савјету министара и да ли је направљен пропуст.

- Има ту мноштво нелогичности. Очигледно је да се новац дијели нетранспарентно - рекао је Продановић. Њему боде очи и чињеница да је новац из ове године додијељен за грант из прошле те да расподјела новца мора бити транспарентна.

- Обично је новац невладиним организацијама дијељен из буџета и путем Министарства цивилних послова или Министарства за људска права - каже он.

Посланик ДФ-а и члан Комисије за буџет и финансије Дамир Бећировић такође није упознат са одлуком, али истиче да би све измјене у буџету и накнадне прерасподјеле требало да прођу кроз Парламент.

- Ми смо више пута тражили да буде измијењен дио закона који омогућава Савјету министара да, без сагласности Парламента, преусмјерава новац - нагласио је Бећировић.

Из Министарства безбједности рекли су да се новац додјељује, јер је то обавеза БиХ у рјешавању питања миграција и азила.

- То је једна од обавеза и услов да БиХ има заштиту особа које су жртве трговине људима и које немају никакав загарантовани смјештај те да им буде пружена помоћ, како правна тако и свака друга - рекли су у Министарству.

Нису жељели да коментаришу чињеницу због које је из буџета за ову додијељен новац за прошлу годину.

Обавезе

Из Савјета министара су саопштили да су корисници додијељеног новца Министарству безбједности дужни поднијети извјештај о намјенском утрошку новца.

Како истичу, додјела новца обављена је на основу протокола о сарадњи, које Министарство има потписано са овим невладиним организацијама и у складу с извјештајима које су ове организације доставиле о броју жртава смјештеним у сигурне куће и броју пружених правних помоћи странцима - жртвама трговине људима у 2015. години. 

Поред овога, Савјет министара БиХ донио је и одлуку о додјели 15.500 марака гранта за "Ваша права БиХ" за правну помоћ лицима смјештеним у Имиграционом центру у складу с раније потписаним протоколом о сарадњи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана