Nova pravila za opoziv na lokalu

V. K.
Nova pravila za opoziv na lokalu

Banjaluka - Prva sjednica Republičke izborne komisije (RIK) u novom sazivu biće održana krajem mjeseca, a jedna od tačaka dnevnog reda je izmjena pravila za opoziv gradonačelnika i načelnika opština u Srpskoj.

Predsjednik RIK-a Oliver Blagojević kazao je da još nije poznat tačan datum sjednice, jer je potrebno naći termin koji odgovara svakom od sedam članova.

- Dnevnim redom je predviđeno razmatranje Pravilnika o sprovođenju postupka za opoziv gradonačelnika i načelnika opština u RS u skladu sa Izbornim zakonom, te prijedlog programa i rada za narednu godinu - kazao je Blagojević.

Konstitutivna sjednica novog saziva komisije održana je krajem avgusta nakon što su kandidati prošli proceduru imenovanja i dobili zeleno svjetlo od Narodne skupštine RS. Izbor novih članovi pratili su problemi tako da je urodio plodom tek četvrti javni konkurs.

Višemjesečna saga počela je još u aprilu prošle godine, kada je raspisan prvi konkurs, ali je poništen u junu. Drugi konkurs je takođe završio neslavno, nakon što na sjednici parlamenta predloženi kandidati nisu dobili dovoljan broj glasova. Problem se pojavio, jer su se na konkurs javili samo Srbi. I treći pokušaj je završio poništavanjem, jer predloženi kandidati ponovo nisu dobili dovoljan broj glasova poslanika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana