Нова правила за опозив на локалу

В. К.
Нова правила за опозив на локалу

Бањалука - Прва сједница Републичке изборне комисије (РИК) у новом сазиву биће одржана крајем мјесеца, а једна од тачака дневног реда је измјена правила за опозив градоначелника и начелника општина у Српској.

Предсједник РИК-а Оливер Благојевић казао је да још није познат тачан датум сједнице, јер је потребно наћи термин који одговара сваком од седам чланова.

- Дневним редом је предвиђено разматрање Правилника о спровођењу поступка за опозив градоначелника и начелника општина у РС у складу са Изборним законом, те приједлог програма и рада за наредну годину - казао је Благојевић.

Конститутивна сједница новог сазива комисије одржана је крајем августа након што су кандидати прошли процедуру именовања и добили зелено свјетло од Народне скупштине РС. Избор нових чланови пратили су проблеми тако да је уродио плодом тек четврти јавни конкурс.

Вишемјесечна сага почела је још у априлу прошле године, када је расписан први конкурс, али је поништен у јуну. Други конкурс је такође завршио неславно, након што на сједници парламента предложени кандидати нису добили довољан број гласова. Проблем се појавио, јер су се на конкурс јавили само Срби. И трећи покушај је завршио поништавањем, јер предложени кандидати поново нису добили довољан број гласова посланика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана