Нова правила за набавке у фебруару пред министрима

В. К.
Нова правила за набавке у фебруару пред министрима

Сарајево - Нацрт измјена Закона о јавним набавкама БиХ требало би да наредног мјесеца буде достављен Савјету министара БиХ, али још нико не може са сигурношћу рећи када ће нова правила ступити на снагу.

Примјена важећег закона који регулише ту област почела је у новембру 2014. године, а радна група чији је задатак да дефинише његове измјене почела је са радом прошле године јер је првобитни план био да тај посао буде завршен до краја 2017. године. Главни циљ измјене закона, како су казали у Агенцији за јавне набавке БиХ, је унапређење техничких процедура, подизање транспарентности и усаглашавање са новим директивама ЕУ.

Технички секретар Удружења грађана "Тендер" из Бањалуке Игор Вукајловић казао је да је договорено да њихови приједлози за измјене закона буду достављени радној групи до половине јануара.

- Радна група највише ради на усклађивању закона са директивама ЕУ и настојању да се побољша транспарентност, али још није познато на који начин ће то ићи. Договорено је начелно да ће бити састанак у другој половини јануара, на којем би требало да буду изнесени конкретни приједлози. Вјерујем да ће до краја јануара или у фебруару приједлог бити упућен у Савјет министара БиХ - рекао је Вукајловић.

Јавне набавке годинама су под лупом због веома лошег стања у тој области. Готово петина уговора закључена је у директном преговарачком поступку, односно без објављивања јавног позива за набавку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана