Nova pravila stopiraju sivu ekonomiju

Veljko Zeljković
Nova pravila stopiraju sivu ekonomiju

Banjaluka - Izmjene i dopune Zakona o radu koje su omogućile poslodavcima da od 1. septembra povećaju plate radnicima za 30 maraka trebalo bi da dovedu i do smanjenja sive ekonomije u Republici Srpskoj.

Prema riječima Predraga Dudukovića iz Udruženja ekonomista Republike Srpske - SWOT, pomenute zakonske korekcije će u značajnoj mjeri smanjiti broj radnika koji su prijavljeni na minimalnu platu od 440 maraka.

- Poslodavci su dužni da potpišu nove kolektivne ugovore sa radnicima i prijave ih na uvećane plate. Uvjeren sam da veliki broj preduzeća zbog straha od eventualnih sankcija više neće prijavljivati radnike na minimalac, ali i da će Poreska uprava sada više kontrolisati i analizirati odnos dobiti preduzeća i plata koje se isplaćuju - istakao je Duduković za “Glas Srpske”.

Kako je dalje naveo, nije tajna da pojedine firme kako bi ostvarile ekstraprofit ne prijavljuju svoje radnike na pune iznose plata, već im dio isplaćuju na crno, što dovodi do toga da budžet Srpske godišnje ostaje kraći za stotine miliona maraka neplaćenih poreza i doprinosa.

- Trenutno u Republici Srpskoj ima oko 16.000 radnika koji su prijavljeni na minimalnu platu i to je veliki broj.  Vjerujem da će se to sve uskoro promijeniti jer nije logično da jedan visokoobrazovan stručnjak bude prijavljen na minimalnu platu ili da, recimo, neko uspješno preduzeće svoje zaposlene prijavljuje na minimalne iznose plata - dodao je ovaj ekonomski analitičar.

Podsjećanja radi, Vlada Srpske nedavno je utvrdila, a Narodna skupština usvojila, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu, a koje su imale cilj da plate zaposlenih u Republici Srpskoj budu povećane za 30 maraka.

Prema novim pravilima igre, više neće biti moguće ugovoriti platu u neto iznosu.

Primanja pod lupom

U Vladi Republike Srpske su kategorični da neće više dozvoliti bilo kakve mahinacije s obračunom plata zaposlenih, te da će se svi morati pridržavati novih zakonskih rješenja jer će, u suprotnom, biti sankcionisani novčanim kaznama koje će se kretati i do 12.000 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana