Нова правила стопирају сиву економију

Вељко Зељковић
Нова правила стопирају сиву економију

Бањалука - Измјене и допуне Закона о раду које су омогућиле послодавцима да од 1. септембра повећају плате радницима за 30 марака требало би да доведу и до смањења сиве економије у Републици Српској.

Према ријечима Предрага Дудуковића из Удружења економиста Републике Српске - SWOT, поменуте законске корекције ће у значајној мјери смањити број радника који су пријављени на минималну плату од 440 марака.

- Послодавци су дужни да потпишу нове колективне уговоре са радницима и пријаве их на увећане плате. Увјерен сам да велики број предузећа због страха од евентуалних санкција више неће пријављивати раднике на минималац, али и да ће Пореска управа сада више контролисати и анализирати однос добити предузећа и плата које се исплаћују - истакао је Дудуковић за “Глас Српске”.

Како је даље навео, није тајна да поједине фирме како би оствариле екстрапрофит не пријављују своје раднике на пуне износе плата, већ им дио исплаћују на црно, што доводи до тога да буџет Српске годишње остаје краћи за стотине милиона марака неплаћених пореза и доприноса.

- Тренутно у Републици Српској има око 16.000 радника који су пријављени на минималну плату и то је велики број.  Вјерујем да ће се то све ускоро промијенити јер није логично да један високообразован стручњак буде пријављен на минималну плату или да, рецимо, неко успјешно предузеће своје запослене пријављује на минималне износе плата - додао је овај економски аналитичар.

Подсјећања ради, Влада Српске недавно је утврдила, а Народна скупштина усвојила, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о порезу на доходак и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о раду, а које су имале циљ да плате запослених у Републици Српској буду повећане за 30 марака.

Према новим правилима игре, више неће бити могуће уговорити плату у нето износу.

Примања под лупом

У Влади Републике Српске су категорични да неће више дозволити било какве махинације с обрачуном плата запослених, те да ће се сви морати придржавати нових законских рјешења јер ће, у супротном, бити санкционисани новчаним казнама које ће се кретати и до 12.000 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана