Nova nada da će srpske žrtve dočekati pravdu

Željka Domazet
Nova nada da će srpske žrtve dočekati pravdu

Sarajevo - Prijedlog nove strategije za rad na predmetima ratnih zločina, u kojoj će akcenat biti stavljen na što hitnije rješavanje najsloženijih predmeta ratnih zločina i poštivanje rokova u kojima to mora biti urađeno, trebalo bi da bude završen do kraja mjeseca, čime je probuđena nada da bi moglo konačno početi procesuiranje odgovornih za najveće zločine nad Srbima.

Postojeća strategija usvojena je 2008. godine, a njen glavni cilj bilo je procesuiranje najsloženijih predmeta ratnih zločina u roku od sedam godina. S obzirom na to da je taj rok prošao prije dvije godine, Ministarstvo pravde BiH je na osnovu odluke Savjeta ministara imenovalo radnu grupu čiji je zadatak da izradi novu strategiju.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, koji je član radne grupe koja radi na novoj strategiji, kaže da su nadležne institucije dostavile prijedloge za strategiju i da će se o njima izjasniti na sastanku 20. septembra.

- Radna grupa bi do kraja ovog mjeseca trebalo da sačini prijedlog nove strategije. Ima razlika u dostavljenim prijedlozima, ali vjerujem da ćemo se moći usaglasiti. Nadam se da ćemo moći napraviti dokument koji će unaprijediti rad na predmetima ratnih zločina i donijeti iskorak u pogledu obaveza i odgovornosti onih koji sprovode strategiju. Tu prije svega mislim na tužilaštva i sudove, a u prvom redu na Tužilaštvo i Sud BiH, s obzirom na to da oni treba da procesuiraju najsloženije predmete ratnih zločina - istakao je Kojić.

Naglasio je da predstavnici RS i dalje ostaju pri ranijim stavovima.

- RS insistira na tome da se procesuiranje ratnih zločina, pogotovo onih koji se još mogu procesuirati, hitno rješava kako se ne bi desilo da ih vrijeme prekrije i da ostanu neriješeni. Nažalost, zbog protoka vremena neki predmeti neće ni moći biti procesuirani. Insistiramo i na tome da mora odstojati odgovornost, u prvom redu Tužilaštva BiH, koje više ne može ignorisati određene predmete. Ako se, pak, bude dešavalo kao do sada da određeni predmeti godinama budu držani u ladicama, onaj ko to radi mora snositi odgovornost za nerad - rekao je Kojić.

Istakao je da će Visoki sudski i tužilački savjet BiH dostaviti procjenu broja predmeta na kojima treba raditi i njihovu kategorizaciju.

- Na osnovu toga biće određeni rokovi o kojima još nismo govorili. Do kraja sedmice bismo trebali dobiti tu procjenu. Rokovi su najmanji problem. Imali smo ih i ranije, ali niko ih se nije držao. Oni će biti ispoštovani ako budu poštovani ostali strateški ciljevi da se radi brže i efikasnije. I u sadašnjoj strategiji su odstojali rokovi, ali nije odstojala nikakva odgovornost, niti su poštovani strateški ciljevi i zbog toga je došlo do probijanja rokova - rekao je Kojić.

Napominje da je zahtjev Tužilaštva BiH, koje je trebalo da najsloženije predmete završi do kraja 2015, da taj rok bude produžen do kraja 2018. godine.

- Ako bi to i bilo urađeno, ne smijemo dopustiti da se i na kraju 2018. godine samo konstatuje da strategija nije sprovedena. Ne može se više tolerisati da pravosudne institucije, naročito one na nivou BiH, samo traže produžetak rokova za sprovođenje strategije, a da niko ne odgovara što na najsloženijim predmetima nije ništa urađeno - zaključio je Kojić.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša kaže da u strategiji akcenat mora biti stavljen na što hitnije rješavanje najsloženijih predmeta ratnih zločina.

- Radna grupa ima zadatak da do kraja mjeseca dostavi radni tekst nove državne strategije za ratne zločine. Već godinama se razmatraju izvještaji Nadzornog tijela za praćenje aktuelne strategije i iz godine u godinu traži se od nadležnih organa da se pridržavaju usvojenih planova rješavanja ratnih zločina - rekao je Grubeša.

Najsloženiji predmeti ratnih zločina uglavnom se odnose na slučajeve u kojima su žrtve bili Srbi.

Radna grupa

Josip Grubeša kaže da je u radnu grupu koja radi na novoj strategiji imenovano devet članova iz nadležnih institucija, a da im stručnu pomoć pružaju predstavnici Suda i Tužilaštva BiH i entitetskih udruženja sudija i tužilaca.

- Na dosadašnjim sastancima radne grupe donesen je poslovnik o radu i sačinjen okvirni plan rada. Razmatrana je i analiza primjene aktuelne Državne strategije za rješavanje predmeta ratnih zločina i pregled smanjenja neriješenih predmeta ratnih zločina - rekao je Grubeša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana