Нова нада да ће српске жртве дочекати правду

Жељка Домазет
Нова нада да ће српске жртве дочекати правду

Сарајево - Приједлог нове стратегије за рад на предметима ратних злочина, у којој ће акценат бити стављен на што хитније рјешавање најсложенијих предмета ратних злочина и поштивање рокова у којима то мора бити урађено, требало би да буде завршен до краја мјесеца, чиме је пробуђена нада да би могло коначно почети процесуирање одговорних за највеће злочине над Србима.

Постојећа стратегија усвојена је 2008. године, а њен главни циљ било је процесуирање најсложенијих предмета ратних злочина у року од седам година. С обзиром на то да је тај рок прошао прије двије године, Министарство правде БиХ је на основу одлуке Савјета министара именовало радну групу чији је задатак да изради нову стратегију.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић, који је члан радне групе која ради на новој стратегији, каже да су надлежне институције доставиле приједлоге за стратегију и да ће се о њима изјаснити на састанку 20. септембра.

- Радна група би до краја овог мјесеца требало да сачини приједлог нове стратегије. Има разлика у достављеним приједлозима, али вјерујем да ћемо се моћи усагласити. Надам се да ћемо моћи направити документ који ће унаприједити рад на предметима ратних злочина и донијети искорак у погледу обавеза и одговорности оних који спроводе стратегију. Ту прије свега мислим на тужилаштва и судове, а у првом реду на Тужилаштво и Суд БиХ, с обзиром на то да они треба да процесуирају најсложеније предмете ратних злочина - истакао је Којић.

Нагласио је да представници РС и даље остају при ранијим ставовима.

- РС инсистира на томе да се процесуирање ратних злочина, поготово оних који се још могу процесуирати, хитно рјешава како се не би десило да их вријеме прекрије и да остану неријешени. Нажалост, због протока времена неки предмети неће ни моћи бити процесуирани. Инсистирамо и на томе да мора одстојати одговорност, у првом реду Тужилаштва БиХ, које више не може игнорисати одређене предмете. Ако се, пак, буде дешавало као до сада да одређени предмети годинама буду држани у ладицама, онај ко то ради мора сносити одговорност за нерад - рекао је Којић.

Истакао је да ће Високи судски и тужилачки савјет БиХ доставити процјену броја предмета на којима треба радити и њихову категоризацију.

- На основу тога биће одређени рокови о којима још нисмо говорили. До краја седмице бисмо требали добити ту процјену. Рокови су најмањи проблем. Имали смо их и раније, али нико их се није држао. Они ће бити испоштовани ако буду поштовани остали стратешки циљеви да се ради брже и ефикасније. И у садашњој стратегији су одстојали рокови, али није одстојала никаква одговорност, нити су поштовани стратешки циљеви и због тога је дошло до пробијања рокова - рекао је Којић.

Напомиње да је захтјев Тужилаштва БиХ, које је требало да најсложеније предмете заврши до краја 2015, да тај рок буде продужен до краја 2018. године.

- Ако би то и било урађено, не смијемо допустити да се и на крају 2018. године само констатује да стратегија није спроведена. Не може се више толерисати да правосудне институције, нарочито оне на нивоу БиХ, само траже продужетак рокова за спровођење стратегије, а да нико не одговара што на најсложенијим предметима није ништа урађено - закључио је Којић.

Министар правде БиХ Јосип Грубеша каже да у стратегији акценат мора бити стављен на што хитније рјешавање најсложенијих предмета ратних злочина.

- Радна група има задатак да до краја мјесеца достави радни текст нове државне стратегије за ратне злочине. Већ годинама се разматрају извјештаји Надзорног тијела за праћење актуелне стратегије и из године у годину тражи се од надлежних органа да се придржавају усвојених планова рјешавања ратних злочина - рекао је Грубеша.

Најсложенији предмети ратних злочина углавном се односе на случајеве у којима су жртве били Срби.

Радна група

Јосип Грубеша каже да је у радну групу која ради на новој стратегији именовано девет чланова из надлежних институција, а да им стручну помоћ пружају представници Суда и Тужилаштва БиХ и ентитетских удружења судија и тужилаца.

- На досадашњим састанцима радне групе донесен је пословник о раду и сачињен оквирни план рада. Разматрана је и анализа примјене актуелне Државне стратегије за рјешавање предмета ратних злочина и преглед смањења неријешених предмета ратних злочина - рекао је Грубеша.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана