Нова канцеларија за јаче везе са Русијом

Ведрана Кулага
Нова канцеларија за јаче везе са Русијом

Бањалука - Република Српска је на корак до отварања нове канцеларије у руском граду Санкт Петербургу, која ће, према оцјенама званичника РС, бити кључна за сарадњу и унапређење односа између двије земље на свим пољима, а посебно у области привреде.

Рад канцеларије је замишљен на начин да би требало да буде простор у којем ће привредници из Српске презентовати своје производе и обављати преговоре са руским партнерима, али и мјесто за разговоре из других области.

Зграда у којој ће бити смјештена без накнаде је добијена од Санкт Петербурга, а у потпуности би требало у функцији да буде крајем овог мјесеца или почетком октобра.

- У току је реновирање простора који је добијен за те намјене од власти Санкт Петербурга и очекујемо да канцеларија функционише већ од октобра - изјавио је јуче министар за економске односе и регионалну сарадњу РС Златан Клокић.

Шеф Представништва РС у Москви Душко Перовић каже да ће отварање канцеларије увелико олакшати пословање РС и Русије, нагласивши да представља још један од доказа за све јачу и интензивнију сарадњу на свим пољима.

Перовић истиче да ће у канцеларији свакодневно бити тим људи задужених за координацију активности између Српске и Русије, а олакшаће и комуникацију, јер неће морати стално путовати из Москве у Санкт Петербург.

- У почетку је била идеја да буде отворена продавница у којој би се нашли домаћи производи, али пошто то не можемо због неких других разлога, договорено је да их представљамо, да правимо презентације, покажемо узорке и тако даље - рекао је Перовић и појаснио да се рад канцеларија неће само везати за привредну сарадњу.

- У канцеларији ће моћи да се договарају активности и сарадња у области здравства, образовања и других сфера - казао је Перовић. 

Одлуку о отварању канцеларије поздравили су и послодавци. Предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић рекао је да ће отварање канцеларије бити нови подстрек привредном повезивању двије земље, при чему РС мора настојати да повећа производњу да би искористила шансу на огромном руском тржишту.

- То огромно тржиште сигурно може прогутати наше производе, али, уз повећање производње, морамо се боље организовати, више радити и подићи привреду како бисмо имали шта понудити тржишту Русије. Дакле, добро је да имамо једну такву канцеларију како бисмо увезали наше привреде, а што касније мора дати неке резултате - рекао је  Шкребић.

Предсједник РС Милорад Додик потписао је са губернатором Санкт Петербурга Георгијем Полтавченком у јуну 2016. године Мапу пута која, како је тада оцијењено, представља  подстицај свим институцијама и Српске и те руске губерније да у предвиђеним роковима подигну сарадњу на виши ниво и да се она конкретизује на најбољи могући начин.

Тај документ представља активност за реализацију списка приоритетних праваца сарадње Српске и Санкт Петербурга.

Посебно је апострофирано да би компаније из Српске, прије свега из области пољопривреде, могле бити на том тржишту и да ће бити омогућен много лакши доток робе у Санкт Петербург, који је једна од најважнијих губернија, те уопште у Русију. Као примјер сарадње по тој Мапи пута Клокић је навео и посјету делегације Санкт Петербурга прије неколико дана Бањалуци, рекавши да је то круна тих односа. Изразио је наду да ће такви сусрети у наредном периоду бити корисни за обје стране.

Воћари

Из Удружења воћара Српске почетком године су навели да се у РС годишње произведе воћа у вриједности 225 милиона КМ, од чега се 30 до 40 одсто извезе за Русију. Предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић каже да не очекује много од почетка рада нове канцеларије јер се ситуација са извозом не одвија како су се надали. Нагласио је да се, иако година никад није била роднија, суочавају са проблемима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана