Нова истрага против Ганића, Ефендића, Бацковића, Пушине и Швракића

Срна
Нова истрага против Ганића, Ефендића, Бацковића, Пушине и Швракића

Сарајево - Тужилаштво БиХ наредило је поновно отварање истраге против Ејупа Ганића, Заима Бацковића, Хасана Ефендића, Јусуфа Пушине и Емира Швракића у предмету “Добровољачка улица”, сазнаје Срна из кругова блиских правосуђу БиХ.

Тужилаштво БиХ данас је саопштило да је донијело наредбу о поновном отварање истраге против пет лица у предмету “Добровољачка улица”, али нису наведена њихова имена.

Истрага је настављена због постојања основане сумње да је почињен ратни злочин, с обзиром на то да је на жртве отварана ватра након што су онеспособљене за борбу или док су се налазиле у санитетском возилу.

Током истраге је утврђено да је дио заробљених војника из колоне ЈНА одведен у просторије ФИС-а, Централног затвора и штаба Територијалне одбране, гдје су злостављани и малтретирани.

У саопштењу се наводи да је Тужилаштво БиХ јуче донијело одлуку по свим жалбама у предмету “Добровољачка”.

Овом одлуком ван снаге је стављена наредба о обустављању истраге Тужилаштва БиХ од 17. јануара 2012. године у односу на пет лица и наређено поновно отварање истраге, док су жалбе у односу на девет лица одбијене као неосноване, а једна је одбачена.

“Овом одлуком је у потпуности поступљено по свим изјављеним жалбама, те је у потпуности извршена одлука Уставног суда БиХ”, додаје се у саопштењу Тужилаштва БиХ.

Уставни суд БиХ на сједници 17. јануара прихватио апелације Богдане Томовић, мајке Здравка Томовића, и Гордане Гвозденовић, сестре Обрада Гвозденовића, који су као припадници ЈНА убијени 2. маја 1992. године у Сарајеву, и наложио Тужилаштву БиХ да без даљих одгађања предузму мјере с циљем одлучивања о притужбама против наредбе о обустави истраге од 17. јануара 2012. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана