Нова хајка на Србе, на мети 22.000 људи

Дарко Момић
Нова хајка на Србе, на мети 22.000 људи

Бањалука - Сребреничка удружења почела су нову хајку на Србе, покушавајући да још 22.000 српских официра и војника по сваку цијену оптуже за злочин у Сребреници.

Улога гонича и џелата ове године је намијењена представницима њемачког тужилаштва, чија је делегација најавила долазак на обиљежавање годишњице злочина и комеморацију у Сребреници 11. јула. Предсједница Удружења “Мајке Сребренице” Мунира Субашић потврдила је федералним медијима да ће ово удружење њемачким тужиоцима предати списак особа које се сумњиче за злочин у Сребреници.

- Уручићемо им захвалнице за досадашњу сарадњу, као и списак више од 22.000 људи који су побројани у извјештају Комисије за Сребреницу. Увјерени смо да ће Њемачка провјерити да ли се неко од тих људи налази у Њемачкој и да ли су повезани са геноцидом у Сребреници и Жепи на исти начин на који то годинама раде САД, те да ће неке од њих ухапсити и испоручити БиХ - поручила је Субашићева.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић каже да није нимало изненађен овим потезом и новом хајком на Србе, истичући да би био изненађен да је хајка изостала.

- Упркос извињењима највиших функционера РС и Србије због злочина који је почињен у Сребреници и упркос огромном пијетету који Република Српска показује према сребреничким жртвама, навикли смо да се сваке године изводи неки перформанс и покреће нова хајка са потпуно истим елементима и тврдњама - истиче Којић.

Он понавља да свако ко је починио злочин треба да одговара и да о томе нема никакве дискусије, али да се из појединих потеза страдалничких удружења могу наслутити другачији мотиви.

- Они појединим потезима, као што је упирање прстом у све и свакога као одговорног за страдање њихових најдражих, не помажу ни жртвама, ни доласку до истине, ни помирењу. Било би добро када би “Мајке Сребренице” проговориле бар једну ријеч и о нападу на предсједника Србије Александра Вучића, који је прије три године каменован у Поточарима иако је дошао да се поклони жртвама - рекао је Којић.

Он истиче и да му није ми јасно о којих “22.000 људи који су побројани у извјештају Комисије за Сребреницу” говори Субашићева јер, како каже, у извјештају те комисије нису побројана никаква имена.

У поменутом извјештају, који је јавно доступан, та бројка се спомиње само на једном мјесту, и то у дијелу који каже “потпуна евакуација избјеглих Бошњака цивила из Поточара и реализација договора од 11. и 12. јула, завршена је 13. јула до 20 часова. На аеродром у Дубравама смјестило се око 22.000 ових избјеглих лица, док се више хиљада смјестило на друга мјеста и код родбине и пријатеља”. Међутим, из изјаве Мунире Субашић лако је закључити да она не мисли на те људе, већ на оне које сматра одговорним за злочин у Сребреници, а њихова имена се апсолутно не спомињу у извјештају Комисије за Сребреницу.

Напад на Вучића

За седам дана биће пуне три године од каменовања и покушаја убиства садашњег предсједника Србије Александра Вучића у Поточарима.

Иако су напад забиљежиле камере, а снимци каменовања обишли цијелу земаљску куглу, безбједносне институције на нивоу БиХ, прије свега Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ и Тужилаштво БиХ, још никога нису означиле одговорним за покушај убиства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана