Нова Европска комисија о кандидатури БиХ за ЕУ наредне године

nezavisne.com
Нова Европска комисија о кандидатури БиХ за ЕУ наредне године

Брисел, Бањалука - Европска унија ће донијети одлуку о даљим корацима у приступу БиХ ЕУ када дође нова Европска комисија, послије новембра 2019. године, потврдила је “Независним” Маја Коцијанчић, портпаролка Европске акционе службе.

С обзиром на то да нова комисија почиње мандат у новембру и да је сигурно да одлуку неће моћи донијети одмах након ступања на дужност, извјесним се чини да би конкретне одлуке могле бити донесене најраније почетком наредне године.

Коцијанчићева нам је рекла да ће тренутна Европска комисија извршити преглед и процјену спремности БиХ како би земља могла кренути ка добијању кандидатског статуса.

Нагласила је да је од круцијалне важности да се наставе реформе које су потребне за приступање ЕУ, као и да политички лидери заврше посао у вези с формирањем власти на свим нивоима “кроз конструктивну сарадњу и у интересу људи БиХ”.

“Мишљење које припремамо у вези с апликацијом БиХ ће бити засновано на одговорима које смо добили од бх. власти. Наша намјера је да мишљење представимо до краја маја”, рекла је Коцијанчићева.

Подсјећања ради, Стратегију за западни Балкан представио је Жан-Клод Јункер у фебруару прошле године, а акциони план за њену имплементацију садржи шест глава. Области се односе на јачање владавине права, безбједносну и миграциону политику, социјално-економске реформе, јачање повезаности, дигиталну агенду и регионалну сарадњу и међусобно помирење.

На наше питање Европској комисији шта је до сада конкретно урађено на имплементацији Стратегије, наводе да је у поглављу које се односи на повезаност, тренутно активирано 700 милиона евра инвестиционих пројеката с циљем укупног капацитета инвестиције од 2,4 милиона евра. Намјера је, како су нам рекли, да се на западном Балкану побољшају цестовни и жељезнички коридори, као и комплетна електроенергетска мрежа.

“Подржавамо пројекте увођења широкопојасног интернета, што је довело до недавног потписивања регионалног споразума о укидању роминга у свим земљама западног Балкана.

У области социјално-економских реформи истичу да је формиран Гарантни фонд с повољним финансирањем пројеката младих предузетника.

“Помажемо повећању образовне мобилности за стручно и универзитетско образовање. Такође, снажно помажемо имплементацију Акционог плана за увођење регионалне економске зоне”, рекли су они.

Додају да је у области безбједносне и миграционе политике отворено неколико програма и мисија које се односе на сарадњу с полицијским и безбједносним снагама, као и службама које се баве миграционим изазовима у нашем региону.

“Имамо неколико изразито специјализованих мисија како бисмо помогли реформу правосуђа”, рекли су они.

Истичу да је у области која се односи на регионалну сарадњу и помирење такође активно неколико програма како би се поправиле међусобне везе, а у то су укључени и пројекти у области културе, туризма и спорта.

“Наша Стратегија за западни Балкан учвршћује европску перспективу региона и даје нови замах односима ЕУ и западног Балкана. У једну руку она је таксативно навела услове које треба слиједити уз јасно наглашену чињеницу да је проширење процес заснован на конкретном напретку, што захтијева снажну регионалну сарадњу”, рекли су нам они.

У Европској комисији кажу да је у Стратегији јасно назначено на који начин ће ЕУ појачати своје напоре да подржи кораке које партнери у региону предузимају.

“ЕУ испуњава свој дио обавеза са значајним напретком који је остварен у свим областима Стратегије”, закључили су они.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана