Notari na rubu egzistencije

M. Mi.
Notari na rubu egzistencije

Banjaluka - Notari u Srpskoj imaju najmanje tarife u regionu, a neki od njih dovedeni su na rub egzistencije, kaže predsjednica Notarske komore RS Slada Ivelić iako podaci Poreske uprave RS pokazuju da notari iz top-klase u RS zarađuju dnevno i po 1.000 maraka.

Naglašavajući da je protiv smanjenja cijene usluga notara, Ivelićeva kaže da ne zna otkud podatak narodnim poslanicima da notari zarađuju milione.

- Napadi na notarijat su neosnovani. Niko ne spominje one koji su na rubu egzistencije, koji ne mogu da zarade ni sudijsku platu, a riječ je o najkvalifikovanijim ljudima koji su otišli u notarsku službu i pod najstrožim uslovima polagali notarski ispit. Imamo deset notara u RS sa najnižim prometima koji iznose od 5.000 do 9.000 KM, a od tog iznosa treba da isplate platu zaposlenima, doprinose i poreze te da izmire niz drugih troškova. Ne znam ko će popunjavati notarska mjesta u pojedinim opštinama ako će nam dodatno smanjiti tarifu - kazala je Ivelićeva.

Podaci Poreske uprave pokazuju da je najveća prijavljena zarada notara u 2016. godini iznosila 361.258 maraka. Deset notara sa najvećim zaradama za godinu je inkasiralo zajedno 2,45 miliona ili u prosjeku po 20.500 KM mjesečno. Nijedan od njih prošle godine nije zaradio manje od 198.000 KM.

- Tačno je da notari u Banjaluci ostvaruju najveći promet, jer je riječ o administrativnom centru RS. Ne možemo očekivati od notara u Prnjavoru, gdje je deset preduzeća otišlo u stečaj, da ima promet kao njegov kolega u Banjaluci. Oni su na rubu egzistencije - kazala je Ivelićeva i dodala da su građani zadovoljni radom notara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana