Nosilac FBI odlikovanja iza rešetaka

Goran Obradović, Srna
Nosilac FBI odlikovanja iza rešetaka

Sarajevo - Sud BiH odredio je večeras jednomjesečni pritvor zaposlenom u ovoj pravosudnoj instituciji Muji Smajloviću i Robertu Iličiću, osumnjičenim za organizovani kriminal i korupciju, rekla je Srni portparol Suda Aida Delić-Volaš.

"Pritvor je određen zbog bojazni da bi Smajlović i Iličić mogli uticati na svjedoke, pomagače ili prikrivače počinjenog krivičnog djela, te da bi mogli da unište dokaze u vezi sa ovim predmetom", navela je ona.

Pritvor im je predložen zbog mogućnosti bijega, ali i ponavljanja krivičnog djela, te prikrivanja dokaza, a uhapšeni su prije dva dana u akciji Sipe kodnog naziva "Druker".

Prema nezvaničnim informacijama, Smajlović je bio jedan od glavnih istražilaca u Tužilaštvu BiH i radio je na najvećim i najsloženijim predmetima.

- Smajlović je duže vrijeme kriminalcima odavao tajne podatke iz istraga i tako im omogućavao da prikriju dokaze i izbjegnu hapšenja. Na taj načina odavao je povjerljive informacije i hercegovačkom podzemlju na čijem je čelu bio Iličić - rekao je izvor blizak istrazi.

Smajlović je godinama radio u Tužilaštvu BiH i uživao je dobru reputaciju. Bivši američki ambasador u BiH Patrik Mun 2013. godine odlikovao ga je posebnim FBI priznanjem za pružanje informacija u istrazi protiv Mevlida Jašarevića, koji je izveo teroristički napad na Ambasadu SAD u Sarajevu.

Iličićev advokat Sead Temim rekao je da je njegov klijent osumnjičen za nedozvoljen promet vojnom opremom i eksplozivnim sredstvima. On je negirao da su razlog hapšenja optužbe u vezi sa narkoticima, kao što se do sada navodilo u medijima. Temim kaže da se Iličić branio ćutnjom, ali i potvrdio da je njegov branjenik sarađivao sa Smajlovićem.

- Ukazali smo sudu da je razlog za pritvor neosnovan i da je riječ o preuranjenom djelovanju, jer nam dokazi nisu prezentovani - naveo je Temim.

Iličić ima bogat kriminalni dosije, a 2009. godine u Splitu je osuđen na devet godina zatvora kao vođa grupe koja se bavila trgovinom narkotika. Kaznu nije odležao, jer se nalazi u bjekstvu od hrvatskog pravosuđa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana