Нобило: Заједнички ћемо утврдити истину

nezavisne.com
Нобило: Заједнички ћемо утврдити истину

Бањалука - МУП и Тужилаштво су обећали пуни приступ списима и свим доказима у предмету о смрти Давида Драгичевића, рекао је јуче Душко Томић, шеф тима правних стручњака, које је ангажовао Давор Драгичевић, док истовремено Колегијум Народне скупштине (НС) РС није усагласио дневни ред посебне сједнице о теми предмет “Драгичевић”.

Како је наведено у саопштењу НС РС, Колегијум се изјашњавао о утврђивању коначног приједлога дневног реда на основу члана 34. Пословника, у којем се наводи да Колегијум утврђује усаглашени приједлог дневног реда, датум и вријеме трајања засједања НС РС, те да је већина гласала против дневног реда, док су у опозицији рекли да су прекршени чланови 171. и 172. Пословника, који налажу да потписи једне трећине посланика аутоматски заказују сједницу.

Говорећи о проблемима у истрази након разговора с члановима бившег Анкетног одбора о утврђивању околности Давидове смрти, Томић је рекао до је сада евидентиран одређени број пропуста у истрази, те да је међу грубим пропустима организовање преса од стране МУП-а с патологом Жељком Караном без представника Тужилаштва и нестанак Давидовог доњег веша као важног доказног материјала. Он је нагласио да је тим добио увјеравања да ће бити покренута истрага како би се утврдили одговорни за све пропусте, док је Зора Добричанин-Никодиновић, чланица тима из Србије, рекла да се након разговора с тужиоцима веома брзо може очекивати значајан помак у истрази.

Анто Нобило, хрватски адвокат, нагласио је да јуче нису улазили у детаље списа, а да ће бх. адвокати, након што приступе предмету и добију све доказе и списе, заједнички као тим одлучити на који начин ће ући у истрагу.

“Мени су људи дјеловали искрено и да ћемо заједно с њима моћи радити на утврђивању истине. Врло важно је да се то ради кроз институције. Причање у јавности је добро кад институције не раде, али је пуно боље када присилите институције да раде. Нама се чини да у овом тренутку у Тужитељству раде пуном паром. То је наш дојам. Ми још нисмо видјели ниједан папир, али и према оном што су нам причали, имамо осјећај да раде, а ми ћемо се потрудити да заједнички утврдимо истину”, рекао је Нобило.

Томић је додао да је Давор замољен да на тргу од сада не буде изречена ниједна тешка ријеч, јер је то у интересу трагања за истином и правдом.

“На данашњи дан и ја сам изгубио дијете. Истрага је у току, узрок смрти непознат. Знам како је изгубити дијете. Давор је мој брат по мукама. Али, замолили смо да не буде тешких ријечи, него пуно љубави и наде и тражења истине, јер ми смо овдје због живота не због смрти”, рекао је Томић. Рекао је да ће једно од питања којима ће се бавити да ли је Милорад Додик, предсједник РС, прекорачио своја овлаштења кад се укључио у истрагу, и критиковао за неке изјаве које је давао према Давору. Он је истакао да тим неће подлећи политичким притисцима и да дају ријеч да ће радити по закону и савјести да се открије истина. Додао је да тим неће узимати било какву накнаду за свој рад и да су спремни да дају и властита средства како би се дошло до истине.

Давор је захвалио тиму на спремности да га бесплатно заступа, а федералне медије позвао да дају подршку Муризу Мемићу да дође до истине у околностима смрти његовог сина Џенана.

Бранислав Бореновић, предсједник Анкетног одбора, рекао је да му компетентност овог тима даје за право да има оправдана очекивања да ће бити утврђена истина у овом предмету.

Прије разговора с Анкетним одбором, тим је разговарао и са Драганом Лукачем, министром унутрашњих послова РС, и Дарком Ћулумом, директором Полиција РС, те након тога са Желимиром Лепирем, главним тужиоцем Окружног тужилаштва у Бањалуци, и Далибором Врећом, поступајућим тужиоцом.

Подсјећамо да је након шест дана потраге тијело Давида пронађено 24. марта на ушћу Црквене у Врбас у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана