Njuzvik: Saudijski kralj Salman finansirao teroriste u BiH

Agencije
Njuzvik: Saudijski kralj Salman finansirao teroriste u BiH

Njujork - Kralj Saudijske Arabije Salman bin Abdulaziz al Saud još i prije nego što je stupio na presto finansirao je ekstremističke grupe od Balkana do Avganistana, a podrška saudijskog režima fundamentalistima se nastavlja, kazao je bivši zvaničnik CIA Brus Rajdel.

Iako je prošlost saudijskog kralja ispunjena podrškom ekstremistima i radikalnim grupama, magazin "Njuzvik" navodi, da međunarodna zajednica to ignoriše radi političkih interesa. Rajdel je istakao da je Salmanov režim sponzor mudžahedina, odnosno islamskih svetih ratnika koji su u Avganistanu aktivni još od osamdesetih godina prošlog vijeka i da je davao podršku muslimanima u BiH tokom jugoslovenskog rata.

U tekstu je navedeno da je Salman dok je njegov polubrat kralj Halid vladao od 1975. do 1982. lično podizao donacije za finansiranje mudžahedina tokom avganistansko-sovjetskog konflikta. Salman je istu ulogu reprizirao u BiH 1992. godine kada ga je brat kralj Fad zadužio da upravlja Saudijskom visokom komisijom za pomoć BiH (SHC).

- Salman je putem SHC-a sakupljao donacije sve do 2011, a samo do 2001. godine organizacija je skupila više od 600 miliona dolara. Novac je prikupljan navodno za humanitarnu pomoć i religijske svrhe, međutim, mnogi izvještaji su ukazali da je služio za kupovinu oružja uprkos embargu UN - navedeno je u tekstu uz podsjećanje da je novac u BiH osim putem računa SHC-a stizao i preko Agencije za pomoć trećem svetu (TNjRA) i da su obje organizacije davale svesrdnu pomoć pripadnicima "Al-Kaide" u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana